Bizottsági elnökként tér vissza Mikola István

Vágólapra másolva!
Mikola István fogja vezetni az országgyűlés egészségügyi bizottságát, a honvédelmi bizottság élére pedig a 29 éves újonc képviselőt, Kocsis Mátét delegálja a Fidesz. A párt csütörtöki frakciólésén döntött arról, ahogy a Fidesz 11, a KDNP pedig 2 bizottsági elnököt ad az új parlamentben. Az országgyűlés alelnökének Lezsák Sándort és Jakab Istvánt javasolják. A Fidesz három törvénycsomagot készül benyújtani a közeljövőben, az elsőt, amely a kormány megalakulásának feltételeiről fog szólni, már pénteken beterjeszti Navracsics Tibor.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály, az új kormány megalakulásával felálló Miniszterelnökség államtitkára és Lázár János, a Fidesz leendő frakcióvezetője pénteken sajtótájékoztatót tartott, ahol ismertették a párt délelőtt 11-kor elkezdődött frakcióülésén hozott döntéseket. Az ülésen döntöttek a Fidesz-KDNP által delegált két parlamenti alelnök személyéről, a parlament jegyzőiről, a bizottsági vezető helyekről és a választásokon győztes pártszövetség által benyújtani tervezett törvénycsomagokról.

Lázár szerint az ülésen Orbán Viktor pártelnök politikai helyzetértékelést tartott a frakciónak. A pártnak járó két parlamenti alelnöki pozícióba Lezsák Sándort és Jakab Istvánt fogják javasolni. A frakció döntése értelmében a Fidesz-KDNP-nek járó 13 bizottsági elnöki pozíció közül a Fidesz 11 helyet kap, a KDNP pedig kettőt, az ember jogi és a mentelmi bizottságét.

Az egészségügyi bizottságot Mikola István fogja vezetni. Az egészségpolitikust a 2006-os kampányban először mint miniszterelnökhelyettes-jelöltet mutatták be, aztán több vitatott kijelentése miatt elrejtették, és a választásokat követően sem kapott komoly funkciót a pártban. A honvédelmi bizottságot a 29 éves újonc képviselő, Kocsis Máté fogja vezetni.

A Fidesz által delegált bizottsági elnökök:

Alkotmányügyi: Balsai István

Gazdasági: Rogán Antal

Önkormányzati: Kovács Zoltán

Egészségügyi: Mikola István

Európai ügyek: Hörcsik Richárd

Honvédelmi: Kocsis Máté

Külügyi: Balla Mihály

Mezőgazdasági: Font Sándor

Oktatási: Pokorni Zoltán

Kulturális: Simon László

Turisztikai: Bánki Erik

A KDNP által delegált bizottsági elnökök:

Ember jogi: Lukács Tamás

Mentelmi: Rubovszky György

Lázár János azt mondta, hogy Navracsics Tibor kinevezett miniszterelnök-helyettes fogja a Fidesz által kidolgozott törvénycsomagokat a parlament elé terjeszteni. Lázár az [origo] kérdésére azt válaszolta, hogy három különböző törvénycsomagot tárgyaltak, ezek közül az első foglalkozik a kormány megalakulásának technikai feltételeivel. Az első csomagot pénteken fogják a parlament elé terjeszteni. A két másik csomag tartalmát arra hivatkozva nem részletezte, hogy a kezdődő elnökségi ülés miatt el kellett sietnie.

A leendő frakcióvezető szerint a három törvénycsomag tartalmát támogatta a frakció. Azt mondta, hogy május végére a kormányalakításhoz szükséges valamennyi feltétel teljesülhet. Egy újságírói kérdésre, mely szerint mit fog lépni a Fidesz, ha Vona Gábor a betiltott Magyar Gárda mellényében fog megjelenni az alakuló ülésen, azt válaszolta, hogy a köztársasági elnök hívta össze a parlamentet, és a Fidesz tiszteletben fogja tartani azt, amit a köztársasági elnök erről az ügyről mondani fog. Lázár hozzátette, hogy jelenleg is van kormánya Magyarországnak, és a törvények betartása a kormány feladata.