Két év börtönre ítéltek egy korrupt nyíregyházi rendőrt

Vágólapra másolva!
A Debreceni Ítélőtábla két év börtönbüntetésre ítélt egy nyíregyházi rendőrt, aki 45 ezer forintért engedett volna el egy gyorshajtáson ért autóst. A rendőrt akkor érték tetten, amikor az autós a kenőpénz második részletét adta át a vádlottnak.
Vágólapra másolva!

Két év börtönbüntetést szabott ki csütörtöki jogerős ítéletével a Debreceni Ítélőtábla arra a nyíregyházi rendőrre, aki kenőpénzért továbbengedett egy gyorshajtáson ért autóst - közölte Koszta János, az intézmény sajtótitkára az ítélethirdetés után az MTI-vel.

A vádlott 2009 májusában volt szolgálatban két társával a 41-es főút nyíregyházi bevezető szakaszán. Egy autós, miután gyorshajtás miatt bemérték, visszafordult, és megkérdezte a rendőröket, hogy "mit lehet ilyen esetben tenni". A vádlott ez után odasúgta, hogy menjen vissza később. Amikor az autós visszatért, már egyedül találta a vádlottat.

A rendőr közölte vele, hogy "ezt felesben szoktuk csinálni", ami azt jelentette, hogy az eredetileg 90 ezer forintos büntetés felét, 45 ezer forintot kell fizetnie. A máriapócsi férfinál ekkor csak 15 ezer forint volt, így kérte, hogy a többit két hét múlva adhassa oda, mert akkor kap fizetést. A vádlott felírta a férfi nevét és telefonszámát, és közölte, hogy június 14. körül fel fogja hívni.

A vádlott átvette az autósnál levő pénzt, majd a szabálysértést rögzítő felvételt törölte. Az autós az elkövetkező időszakban meggondolta magát, és a fizetésre megbeszélt napon, 2009. június 14-én feljelentést tett a Nyíregyházi Nyomozó Ügyészségen. Bejelentette a bűncselekmény elkövetését, a körülményeket is feltárta, és elmondta azt is, hogy aznapra várja a vádlott telefonhívását.

A rendőr június 16-án hívta, és azt mondta, hogy másnap ugyanott fog szolgálatot teljesíteni, ahol a múltkor, és oda vigye a maradék 30 ezer forintot. A férfi ismét megjelent a nyomozó ügyészségen, és beszámolt a telefonhívásról. A hatóságoknak átadott egy 20 ezer forintos és öt darab 2000 forintos bankjegyet, ezeket technikai nyomhordozóval látták el, majd visszaadták a férfinak. Miután a megbeszélt helyen találkoztak, a férfi bedobta a rendőr kocsijának hátsó ülésére a pénzt, majd távozott.

A vádlottat a Nyíregyházi Nyomozó Ügyészség tetten érte, és őrizetbe vette. Szolgálati jogviszonyát még aznap, 2009. június 17-én megszüntették. A Debreceni Ítélőtábla helybenhagyta az első fokon eljáró Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság ítéletét. A bíróság a büntetés kiszabásakor súlyosbító körülményként értékelte a korrupciós jellegű bűncselekmények elszaporodását. A Nyíregyházi Nyomozó Ügyészség az autóst is meggyanúsította hivatali vesztegetés bűntettének elkövetésével, de a nyomozást a cselekmény bejelentése és az elkövetés körülményeinek feltárása miatt megszüntette.