Ellenőrzik a távozó állami vezetők vagyonát

Vágólapra másolva!
A Bajnai-és a Gyurcsány-kormány tagjainak vagyongyarapodását is meg fogja vizsgálni az Állami Számvevőszék a megbízatások megszűnése után - írja a Magyar Nemzet. Ha találnak olyat, akinek nőtt a vagyona megbízatása idején, az APEH-et fogják felkérni arra, hogy folytasson le vagyonosodási vizsgálatot.
Vágólapra másolva!

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) meg fogja vizsgálni a Gyurcsány-és a Bajnai-kormány távozó minisztereinek, államtitkárainak, szakállamtitkárainak és hozzátartozóiknak is a vagyongyarapodását - írja a csütörtöki Magyar Nemzet. Az ÁSZ főtitkárhelyettese, Somogyvári István közölte: az érintett vezetőknek megbízatásuk kezdetén és végén is vagyonnyilatkozatot kellett készíteniük, ezeket fogja egybevetni a számvevőszék. Ha az ÁSZ úgy talála, hogy valamelyik vezető vagyona gyarapodott megbízatása idején, akkor felkéri az adóhatóságot, hogy folytasson le az illető ellen vagyonosodási vizsgálatot. Az APEH-nél a napilapnak azt mondták: ha az ÁSZ valakivel szemben vizsgálatot kér, az APEH rögtön megkezdi az eljárást.

Somogyvári szerint a Miniszterelnöki Hivatal ígéretet tett arra, hogy a vagyonnyilatkozatokat elküldik az ÁSZ-nak. Bajnai Gordon miniszterelnök az előző héten levélben kérte a számvevőszéket, hogy amint lehet, kezdje meg a távozó kormány tagjainak vagyonellenőrzését. Bajnai közölte: ő és a miniszterek állnak az eljárás elé.

Az Országgyűlés még 2008-ban fogadta el azt a törvényt, amely kimondja, hogy az ÁSZ rögtön a megbízatás megszűnése után köteles ellenőrzi a kormánytagok vagyongyarapodását. A törvény azt írta elő, hogy a számvevőszék az APEH vagyonosodási vizsgálatának megfelelő eljárásokat folytathasson le, csakhogy az ÁSZ adóhiányt nem állapíthat meg, és döntései ellen nem lehet fellebbezni - olvasható a Magyar Nemzetben. A számvevőszék ezért korábban úgy vélte, hogy a jogszabályt képtelenek végrehajtani, és ezt jelezték is parlamentnek, ám az alkalmazhatatlannak tartott jogszabály felülvizsgálata nem történt meg. A számvevőszék emiatt találta végül azt a megoldást, hogy az ÁSZ a vagyonnyilatkozatokat ellenőrzi, és az APEH-hez fordul, ha vagyongyarapodást észlel.