A Fideszre tolná az MSZP a jobbikos problémát

Vágólapra másolva!
Mesterházy Attila, az MSZP leendő frakcióvezetője bejelentette, hogy jelenlegi formájában nem fogadják el a parlamenti bizottságok tisztségeinek keddi felosztását. Az MSZP nem fogadja el, hogy a Jobbik tagot delegáljon a nemzetbiztonsági bizottságba, holott éppen ők ajánlották fel a bizottság elnöki székét kedden a Jobbiknak.
Vágólapra másolva!

Frakcióülést tartott csütörtökön az MSZP, ahol a párt leendő képviselői a parlamenti bizottsági struktúráról egyeztettek. Az ülést követő sajtótájékoztatót eredetileg 12 órára tervezték, végül azonban fél 4 körül tartották meg.

Hosszú vita volt, nyugodt légkörben - jellemezte az ülést Mesterházy Attila leendő frakcióvezető. Az MSZP frakciója arról a politikai nyilatkozatról egyeztett, amelyben a pártok rögzítik többek között a bizottsági struktúrát, illetve a képviselői irodaházi szobák felosztását. A nyilatkozat részleteiről a pártok kedden egyeztek meg, ezt a tervek szerint péntek reggel 9 órakor írják alá. Mesterházy szerint ezt a jelenlegi formájában nem, csak egy különvéleménnyel kiegészítve fogadják el.

A különvélemény szerint az MSZP nem fogadja el, hogy a Jobbik bármilyen szerepet kapjon a nemzetbiztonsági bizottságban, tehát még tagokat sem delegálhatna a Jobbik, holott a keddi egyezkedés értelmében a Jobbik kapta a bizottság elnöki posztját. Az MSZP érvelése szerint a bizottság elnökeire és alelnökeire a házelnök tesz javaslatot, emiatt az MSZP azt várja, hogy Schmitt Pál tegyen javaslatot a vitatott kérdésekben.

Mesterházy azt mondta, hogy az MSZP számára elfogadható a 19 bizottságból álló struktúra és a különböző irodák elosztása is. Arról is beszélt, hogy a frakcióülésen nem neveztek ki senkit az MSZP-nek járó bizottsági elnöki és alelnöki posztokra, mert azt várják Schmitt Páltól, hogy tegyen javaslatot az ellenzéki pártoknak járó elnöki és alelnöki posztokra.

Az MSZP frakcióvezetője szerint Schmitt javaslatától függ, hogy jelölnek-e bárkit is a vezető bizottsági helyekre, de tagokat mindenképpen fognak jelölni, valamennyi bizottságba, hogy a bizottságok elkezdjenek működni és folytatódjon a parlamenti munka. Mesterházy azzal magyarázta, hogy kedden az MSZP ajánlotta fel a Jobbiknak a nemzetbiztonsági elnöki posztot, hogy a keddi álláspont nem a végleges volt, hanem csak a tárgyalások részeredménye. Mesterházy a végén azt mondta, hogy a frakció nyílt szavazással, nagy többségben elfogadta a különvéleményt.