Több forgalmas úton is virágokat ültettek a kátyúkba Pécsen csütörtökre virradó éjszaka. A rendőrség vizsgálja a gerillakertészek által kihelyezett táblákat, illetve hogy beszennyezték-e az utat. Ha igen, szabálysértési eljárást indítanak ellenük.

Virággal ültettek be több kátyút csütörtökre virradóra Pécsen - közölte számolt be a bama.hu hírportál. Az ismeretlen gerillakertészek a forgalmas Megyeri úton, Uránvárosban a Mecsek Áruház közelében és a Mártírok útján is virágfölddel töltöttek föl több úthibát, amelyekbe virágokat ültettek.

Az akciót - amellyel valószínűleg arra akarták felhívni a figyelmet arra, hogy ideje lenne rendbetenni a veszélyes úthibákat - az éj leple alatt hajtották végre a város több, egymástól kilométerekre lévő pontján. A virágok nem zavarják a forgalmat, mivel olyan kátyúkba ültették őket, amik hónapok óta nehezítik a közlekedést, így az autósok már kikerülik azokat.

Egy hónapja a Békés megyei Csorváson lett elege egy autósnak egy kátyúból - illetve abból, hogy miután belehajtott a gödörbe, egy év pereskedés után térítették meg a kárát. A férfi petúniával ültette be az egyik méretes gödröt az éj leple alatt.  A gerillakertészet erőszakmentes civil kezdeményezés, amelynek során a lakosság hivatalos engedély nélkül virágokat, fákat helyez ki nyilvános helyeken, ahol arra megítélésük szerint szükség van.

A rendőrség csütörtökön délután hallgatja meg az illegális kertészkedőket, akik jelzőtáblákat is elhelyezetek az utakon - mondta Böröcz Károly közlekedésrendészeti osztályvezető. Azt is vizsgálják, hogy a tiltakozók a virágültetéssel szennyezték-e a közutat. Ha ez bebizonyosodik, akkor szabálysértési eljárást indít a rendőrség.