A Fidesz gyengülésére keresi a gyógyírt Kósa

Vágólapra másolva!
Az új kormány legerősebb miniszterévé kinevezett Navracsics Tibor mellett Kósa Lajos debreceni polgármester befolyása nőtt meg a Fideszben azzal, hogy a kormányzásra készülő Orbán Viktor mellé kinevezték ügyvezető pártalelnöknek. Az [origo]-nak nyilatkozó fideszes politikusok szerint azért eshetett Kósára a választás, mert a párt nem akart elhasznált embert kinevezni. Kósa azt mondta, szeretne az MSZP hibáiból is tanulni.
Vágólapra másolva!

Két embernek növekedett meg a súlya a Fideszben a kormányváltás után - állította az [origo]-nak a Fidesz egy névtelenséget kérő, országosan ismert, befolyásos politikusa. Az egyik Navracsics Tibor leendő közigazgatási és igazságügyi miniszter, aki miniszterelnök-helyettesként Orbán Viktor miniszterelnök után a kormány legbefolyásosabb tagja lesz. A másik Kósa Lajos debreceni polgármester, aki - a Fidesz csütörtök esti közleménye szerint - a párt ügyvezető alelnöke lesz.

Az [origo]-nak nyilatkozó fideszes politikus szerint Kósa kinvezése nem kárpótlás azért, mert nem kapott kormányzati posztot. Egy másik, szintén névtelenséget kérő, ismert fideszes politikus szerint fel sem merült, hogy Kósa a debreceni polgármesterség mellé kormányzati posztot is kapjon. Egyszerűen arról van szó, hogy mivel Orbán energiáit a kormányfői teendők fogalják majd le, a pártvezetés nem akarta, hogy a Fidesz szervezetileg meggyengüljön.

A Fidesz 2002-es választási vereségéből és az MSZP hibáiból tanulva alakították ki a rendszert - mondta az [origo]-nak pénteken Kósa. Szerinte a 2002-es választási vereség többek között arra vezethető vissza, hogy a Fidesz szervezetileg gyenge volt, például nem tudtak minden szavazókörbe jelöltet delegálni. Kósa szerint az MSZP körüli korrupciós botrányok és Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök bukása pedig azt mutatta meg, hogy milyen, amikor egy párt holdudvara felfalja magát a pártot.

Egy párt számára két veszély van, ha túl pici vagy ha túl nagy - mondta Kósa. Szerinte ez arra figyelmezteti a kétharmados többséget szerzett Fideszt, hogy "ésszel kell politizálni", és erre is jó lesz ez a struktúra. Kósa szerint ez a gyakorlatban úgy fog kinézni, hogy a stratégiai kérdésekben és a Fidesz politikájának kialakításában közösen dönt majd Orbánnal, de a pártot érintő fontosabb napi ügyekre ő reagál majd elsőként, azaz hozzá tartozik majd a Fidesz mindennapi működésének biztosítása.

Ezt támasztja alá az is, hogy vasárnap már Kósa jelentette be, hogy a Fidesz hétfőn nyújtja be azokat a fontosabb törvényeket, amelyekről a Fidesz többször beszélt a választási kampány alatt. A csomag többek között a kisebb létszámú önkormányzati képviselő-testületekről szóló tervezetet, a büntető törvénykönyv szigorításáról szóló úgynevezett három csapás javaslatot, illetve a kettős állampolgárságról szóló törvényjavaslatot tartalmazza. (A csomagról itt olvashat részletesebben.)

Az áprilisi országgyűlési választások két fordulója között az RTL Klub Híradó-ja névtelen forrásokra hivatkozva közölte, hogy Orbán miniszterelnöki kinevezése után lemondhat a pártelnökségről. Orbán másnap Facebook-oldalán reagált a találgatásra, és közölte, hogy szeretne pártelnök maradni. Előző kormányzása idején előfordult már, hogy Orbán lemondott a pártelnökségről. 2000-től 2001-ig nem ő, hanem Kövér volt a pártelnök, 2001-2002 között pedig Pokorni Zoltán vezette a pártot. Akkor az után váltott a Fidesz, hogy több kritika érte Orbán Viktort, amiért egyszerre vezette a pártot és a kormányt is.

Egy forrásunk erről azt mondta: mivel Pokorni és Kövér már volt elnök, ezért most új arcot kerestek. Egy másik forrásunk ehhez annyit tett hozzá, hogy Kósa esélyeit növelte az is, hogy az ügyvezető csak az alelnökök közül kerülhetett ki. Kósa kinevezése azért is érdekes, mert a Fidesz 2006-os veresége után arról beszélt, hogy szerinte Orbán már nem lesz kormányfőjelölt. "Ha így teszi fel a kérdést, hogy lesz-e még egyszer Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt, akkor erre inkább azt mondom, hogy nem tartom valószínűnek" - mondta az MTV-nek még 2006 áprilisában.