Medián: Erős kettest kapott a Bajnai-kormány

Vágólapra másolva!
A válságkezelés miatti életszínvonal csökkenés ugrott be a legtöbb embernek a Bajnai-kormány neve hallatán - derül ki a Medián legfrissebb felméréséből. Bajnai Gordon kormányának tevékenységét összességében erős kettesre értékelték a megkérdezettek. Bajnai népszerűsége viszont nőtt kormányfősége alatt.
Vágólapra másolva!

A közvélemény erős kettesre értékeli a távozó Bajnai-kormány tevékenységét - derül ki a Medián felméréséből. A legtöbben a megszorító döntésekre, közöttük a 13. havi nyugdíj megszüntetésére és a nyugdíjkorhatár emelésére emlékeznek az elmúlt év kormányzati intézkedései közül.

A pénteken publikált elemzés szerint a megkérdezettek egyharmada szerint felelősségteljesen, 58 százalékuk szerint azonban felelőtlenül kormányzott a Bajnai-kabinet. A válaszadóknak csak 29 százaléka véli úgy, hogy a kormány az ország érdekét tartotta szem előtt, 62 százalék szerint viszont kapkodás jellemezte tevékenységét. A megkérdezettek kétharmada annak a véleményének adott hangot, hogy a kormány alapvetően pártérdeket képviselt, 83 százalék pedig felrótta, hogy nem lassította a munkanélküliség növekedését.

A Medián szerint a közvélemény egyértelmű kudarcnak tartja, hogy a kormány nem tudta elmagyarázni az embereknek, mit miért csinált; hogy elszabadult a korrupció, és nem csökkent a közpénzek elherdálása. A többségnek a válságkezelés miatti életszínvonal-romlás jutott az eszébe a Bajnai-kormány neve hallatán, amikor a Medián kérdezőbiztosai arra kérték az embereket, említsenek olyan intézkedéseket, amelyek a távozó kabinethez kötődnek.

A válaszadóktól azt kérték, hogy egy előre összeállított listából válasszák ki, a Bajnai-kormány mely intézkedéseiről hallottak és melyekről nem. A listában voltak megvalósult és meg nem valósult intézkedések is. A legtöbben a 13. havi nyugdíj megszüntetését, a nyugdíjkorhatár emelését, a kisforgalmú vasúti szárnyvonalak bezárását, valamint a 13. havi fizetés közszférabeli eltörlését említették. Arról 45 százalék értesült, hogy a kormány óvodákat és bölcsődéket épített, holott ilyesmi nem történt - olvasható az elemzésben.

Tíz megkérdezettből heten értettek volna egyet állításuk szerint a meg nem valósult ingatlanadó bevezetésével, vagyis azzal, hogy a 30 millió forintnál értékesebb ingatlanok tulajdonosainak adózniuk kelljen.

Az összességében csak elégségesre osztályozott kormányzati tevékenység ellenére az elmúlt egy évben javult az emberek véleménye a kabinetről: a Bajnai-kormány teljesítményéről pozitívan nyilatkozók aránya 14-ről 21 százalékra emelkedett. Ugyanakkor amíg egy évvel ezelőtt tízből kilencen mondták, hogy szerintük rossz irányba mennek a dolgok Magyarországon, tízből nyolcan ma is úgy vélekednek.

A Medián felmérése szerint Gyurcsány Ferenc népszerűsége a miniszterelnöki posztról való távozásakor 15 százalékon állt, míg utódja kevésbé használódott el, Bajnai Gordon a kezdeti 17 után 24 százalékos kedveltségi mutatóval vonulhat vissza.