Tévesen iktatták az új ciklus első törvényjavaslatát

Vágólapra másolva!
Az LMP nyújtotta be az új parlamenti ciklus első törvényjavaslatát pénteken. A párt a nemzetbiztonsági törvény módosítását javasolta. Az országgyűlés honlapján, nem sokkal a felbukkanása után az a szöveg került a javaslat mellé, hogy "téves iktatás történt". A javaslat előbb került fel a honlapra, mint ahogy letették volna az esküt a képviselők, akiknek csak az eskü után van lehetőségük törvényjavaslatot benyújtani. Délután a javaslat új számmal, újra megjelent a honlapon, de ekkor már sorszámozásban három fideszes javaslat megelőzte.
Vágólapra másolva!

Pénteken dél körül megjelent az országgyűlés honlapján az új ciklus első törvényjavaslata. Schiffer András, az LMP leendő frakcióvezetője nyújtotta be, a tárgya a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény módosítása. Kevesebb mint egy órával a törvényjavaslat megjelenése után, a honlapon a megjegyzés rovatban azt tüntették fel, hogy "téves iktatás", és a törvényjavaslat címe is eltűnt, csupán a száma és a benyújtó neve maradt ott.

Az [origo] próbált ennek okáról érdeklődni a parlament sajtószolgálatán, de azonnal nem tudtak választ adni kérdésünkre, visszahívást ígértek. Törvényjavaslatot a parlamenti képviselők csak azután nyújthatnak be, hogy letették az esküt. Schiffer az összes többi képviselővel együtt délután tett csak esküt. Az MTI péntek délután azt írta: a "ház illetékese" közölte, hogy emiatt volt téves az iktatás. Az MTI nem nevezte meg, ki volt a tájékoztatást adó illetékes. Az [origo] ebben az ügyben egyelőre nem kapott visszahívást.

Péntek délután az LMP-s javaslat újra megjelent az országgyűlés honlapján, és új számot kapott. A sorszámozásásban így már megelőzi a javaslatot a Fidesz-KDNP első három törvényjavaslata, melyeket szintén délután nyújtottak be.

Az LMP szerdán jelentette be, hogy kezdeményezni fogja a nemzetbiztonsági törvény módosítását. Azt szeretnék elérni, hogy ha bármely párt, annak egy képviselője vagy kapcsolatrendszere után a titkosszolgálatok vizsgálódnak, akkor az adott pártnak a nemzetbiztonsági bizottságba delegált tagja erről ne kaphasson információt. Schiffer azt mondta, hogy ez "nem egy lex Jobbik", mert más pártok is érintettek lehetnek.

A benyújtott javaslat szövege péntek délután kettő óra után jelent meg az országgyűlés honlapján, tartalma megegyezik azzal, amit szerdán Schiffer mondott, kiegészítve azzal, hogy a tájékoztatásból kizárt bizottsági tagokat a határozatképesség számításánál figyelmen kívül kell hagyni, ha pedig a kizárt tag a bizottság elnöke, az adott ügyben a hatásköreit az alelnök gyakorolja.

"Ha a nemzetbiztonsági bizottság tagjai a saját pártjuk képviselőivel szemben folytatott információgyűjtésről értesülhetnek, az vagy azzal jár, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok igyekeznek a hatékony működésük érdekében nehezíteni az ellenőrzésükre hivatott parlamenti bizottság információhoz jutását, vagy pedig azzal, hogy lehetetlenné válik a parlamenti pártokhoz kötődő személyekkel szemben a nemzetbiztonsági szolgálatok törvényes eljárása" - áll Schiffer javaslatának indoklásában.