Elfogyott a levegő az új magyar mecset körül

Vágólapra másolva!
Hosszú idő után először húzhatnának fel olyan épületet, amely kifejezetten Iszlám vallási célokra épül. A terveket alig egy éve még támogatta a XI. kerület szocialista vezetése, mára azonban teljesen elfogytak a terv támogatói. Az építkezést a kezdetektől bíráló fideszesek továbbra sem tartják jó ötletnek az iszlám központ létrehozását, de már a kerületi szocialista polgármester is inkább visszavásárolná a területet. A kerületi tervtanácsnak pedig a garázs és a menekülő lépcső nem tetszik.
Vágólapra másolva!

A legújabb kori Magyarország első mecsetjének terveit tette közzé honlapján a Koós Építésziroda Kft. másfél hete. Koós Miklós, az iroda vezető tervezője az [origo]-nak azt mondta, hogy pályázaton nyerték el a Budaörsi út 38. szám alá tervezett iszlám központ tervezési jogát, a tervezés két éve folyik. Az építész a központ céljával egyetért, ha nem így lenne, nem is vállalta volna a megbízást. Koós Miklósnak egyedül a telekkel van gondja, ami szerinte túl kicsi. "Ennél nagyobb telekre lenne méltó" a központ - jelentette ki.

Állítása szerint építészeti szempontból az iszlám előírások érvényesítése jelentett kihívást a tervezésnél. Figyelembe kellett venni ugyanis, hogy a mecsetet Mekka felé tájolják, a nemek elkülönítésére lehetőséget kellett adni és rituális fürdőt is kellett tervezni az épületbe. "Bonyolult térkapcsolati rendszer" - jellemezte a feladatot Koós.

Az építész szerint sem valószínű, hogy a terveken szereplő alacsony minaretben müezzin fog énekelni. "A müezzinnek ott van szerepe, ahol nagyobb arab városokban az ő hangjával szólítanak imára" - mondta Koós.

Nincs pozitív vélemény

A terület rendezési tervére tavaly nyáron bólintott rá a XI. kerületi szocialista vezetésű önkormányzat, a döntést akkor azzal indokolták, hogy a terv megfelel a kerületi előírásoknak és a környéken lakók igényeinek is (a mecset építésének előzményeiről itt olvashat). Saleh Tayseer, a telket 2005-ben megvásárló Iszlám Egyház vezetője az [origo]-nak azt mondta, hogy az iszlám központ terveit már odaadták az önkormányzatnak véleményezésre. Tayseer szerint az önkormányzat két héten belül dönt a tervtanács az engedélyezésről.

"Az építési hatóságnál van a dokumentáció" - mondta Schreffel János XI. kerületi főépítész a tervekről. Elmondása szerint még nincs pozitív tervtanácsi vélemény, ezért fel is függesztették az engedélyezési eljárást. A hatóság csak pozitív véleményezés esetén bírálhatja el a terveket - tette hozzá. Kérdeztük a tervtanácsi huzavona körülményeiről is, de mivel a tervtanács kerületi delegáltja, ráadásul a téma szerinte is "forró kása", az Építészfórum.hu honlapra irányított minket.

Itt kiderül, hogy januárban már tárgyalt egy tervet a Központi Tervtanács, azonban azt a megfelelő tervdokumentáció hiányában elvetette. Januárban a módosított tervet is napirendre tűzte a testület, de ezt is elvetették. Az egyik fő indok szerint azért, mert a telek méretéhez képest "túldimenzionált" volt a terv. Az alacsony minaretet is kritika érte: "A kvázi-formák funkciótlan alkalmazására a legkirívóbb példa a minaret, amely van ugyan, de minek - funkciója nincs, hiszen nem fog müezzin kiáltozni naponta ötször a Budaörsi út zaját túlkiabálva, léptéke pedig nem avatja szimbolikussá" - olvasható az építészi honlapon.

A garázs és a menekülő lépcső a gond

A megbízó Iszlám Egyház egyik képviselője az ülésen azt mondta, hogy naponta 20-30 ember keresné fel a központot, csak a pénteki imán jelennének meglegfeljebb 300-an. Hét-nyolc főnyi állandó személyzet lenne a központban és 30 parkolóhely elég lenne számukra.

A tervtanács végül arra jutott, hogy "a tervezett épület a szabályozási tervnek megfelel", de többek között "nem megfelelő a garázs kialakítása, a minaret és a külső menekülő-lépcső megfogalmazása". A tervet ezért nem javasolta engedélyezésre a testület (bár a kérelmet ettől függetlenül benyújthatja az építtető).

Forrás: Koós Építésziroda
Forrás: Koós Építésziroda

Így fog kinézni a Budaörsi út 38. alatti mecset - Galériárt kattintson a képre!
(Forrás: Koós Építésziroda)

Koós Miklós azt mondta, elfogadja a tervtanács döntését, de nem ért egyet a testülettel abban, "hogy milyen típusú épületet kellene odaépíteni". Terveit azzal indokolta, hogy a muszlim "közösség alkalmazkodni szeretne a magyar hagyományokhoz, de ragaszkodnak az iszlám tradícióihoz is". Ellenben a tervtanács tagjai "valami modernet" akartak. Koós szerint a legfőbb gond a telek kis mérete, illetve az, hogy "a megrendelő ragaszkodik a túlméretezett programhoz".

Meggondolta magát a polgármester is

További nehézséget jelent, hogy úgy tűnik, alig egy év alatt teljesen megváltozott a kerületi vezetés hozzáállása is. A XI. kerületi képviselők csütörtökön tárgyaltak a központról. A fideszes Surányi Ilona olyan előterjesztést nyújtott be a testület elé, amely jogsértésekre hivatkozva visszavonta volna a területre kiadott változtatási engedélyt. Ez annyiban nem új, hogy a kerületi Fidesz tavaly óta támadja a terveket.

Az ülés előtt azonban Molnár Gyula szocialista polgármester is jelezte: felhatalmazást kér, hogy ajánlatot tehessen a Budaörsi út mellé tervezett beruházás tulajdonosainak arról, hogy kezdődjenek egyeztetések a terület visszavásárlásáról. Molnár szerint erre azért van szükség, hogy olyan megoldást találjanak, amely a környék lakói számára elfogadható, de sem az önkormányzatnak, sem pedig az iszlám közösségnek nem jelent hátrányt, illetve anyagi veszteséget.