Elvették a jobbikos képviselőtől a képviselői eskü felolvasását

Vágólapra másolva!
Nem a legfiatalabb, hanem a legidősebb képviselő olvassa majd fel a képviselői esküt a délután megalakuló új országgyűlésben, eltérve az eddigi szokásoktól. A legfiatalabb képviselő a jobbikos Dúró Dóra, de helyette a korelnök, a fideszes Horváth János olvas majd fel. A Jobbik tiltakozik. A Fidesz szerint a korelnök önállóan döntött így.
Vágólapra másolva!

A hagyományoktól eltérően nem a legfiatalabb képviselő olvassa majd előre a képviselői eskü szövegét az országgyűlés alakuló ülésén. Ez egy csütörtök délutáni zárt egyeztetésen dőlt el, a fideszes korelnök, Horváth János "magához vonta" a feladatot - közölte a Jobbik.

Az eddigi parlamenti hagyományok szerint a legfiatalabb új képviselő olvasta fel az eskü szövegét, aki az új parlamentben a Jobbik képviselője, az 1987-ben született Dúró Dóra lett volna. Helyette a legidősebb képviselő, az 1921-ben született korelnök, Horváth János olvas majd fel (Horváthról parlamenti adatlapján, itt tudhat meg többet, Dúró Dóráról pedig itt talál információkat).

Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője szerint a csütörtöki egyeztetésen, a korelnök mellett a korjegyzők, illetve a titkos szavazásnál segédkező munkatársak, valamint az országgyűlés jegyzői irodájának főtitkára vett részt. Horváth János itt jelentette be a hagyományokkal szakító döntést, "a Fidesz ugyanis nem szerette volna, ha jobbikos képviselő olvassa elő az esküt" - mondta Dúró. Hozzátette, a Fidesznek 1998-ban még nem volt kifogása az ellen, hogy a később első fokon elítélt, szocialista Zuschlag János olvassa elő a képviselői esküt.

Az országgyűlés korjegyzői - mindannyian jobbikosok - pénteken nyílt levelet küldtek Orbán Viktor leendő miniszterelnöknek, amelyben tiltakoztak a hagyománytól való eltérés ellen. Azt írták, hogy a változtatást "az egész magyar ifjúságnak szóló, borús üzenetnek" tekintik, és szerintük a kétharmados többsége birtokában a Fidesz kettős mércét alkalmaz.

Az [origo] megkereste a Fideszt, azt kérdeztük, miért döntöttek úgy, hogy a korelnök olvassa fel az esküt. A párt sajtóosztálya egymondatos válaszában azt közölte, hogy ebben a kérdésben "a korelnök hozott önálló döntést".

Kövesse az új országgyűlés alakuló ülését percről percre az [origo]-n!