Bizakodóbbak lettek olvasóink a kampány végére

Vágólapra másolva!
Óvatos optimizmussal reagált a lakosság áprilisban az országgyűlési választások eredményére - a Tárki és az [origo] közös felmérése szerint egyre többen bíznak abban, hogy egy év múlva jobb lesz az ország és saját maguk gazdasági helyzete. Bár a többség még mindig úgy gondolja, hogy rossz irányba tartanak a dolgok, az ország helyzetének megítélése is javult egy kicsit.
Vágólapra másolva!

Egyre kevesebben gondolják azt, hogy a következő egy évben romlani fog az anyagi helyzetük - derül ki a Tárki áprilisi felméréséből. Márciushoz képest is sokat javult a hangulat, az akkori 7 százalékkal szemben már csak a válaszadók 4 százalék mondta azt, hogy egy év múlva sokkal rosszabb lesz az anyagi helyzete, és a szolid romlással számolók is 4 százalékponttal kevesebben, 12 százaléknyian vannak. A megkérdezettek negyede gyarapodást vár a következő egy évtől, és korábbinál sokkal többen, 55 százaléknyian azt remélik, hogy egy év múlva sem lesz rosszabb a helyzetük.

Az [origo] olvasói két táborra szakadtak. Egy részük sokkal pesszimistább, mint a Tárki által megkérdezettek, de többen vannak olvasóink között olyanok is, akik szerint egy év múlva sokkal jobb lesz az anyagi helyzetük a mostaninál. Az [origo] korábbi felméréseiben adott válaszokkal összevetve viszont az látszik, hogy áprilisban bizakodóbbak voltak olvasóink, mint a korábbi felmérésekben bármikor.

Januárhoz és februárhoz képest 3 százalékponttal csökkent a legpesszimistább olvasóink aránya, mégis több mint négyszer annyian mondták azt, hogy egy év múlva sokkal rosszabb lesz a helyzetük a mostaninál, mint a Tárki felmérésében. Olvasóink közül egyre többen bíznak abban, hogy egy év múlva legalább ilyen, egy kicsit, vagy sokkal jobb lesz a helyzetük, mint most. Korábban mindig csak 7 százaléknyian voltak a legoptimistábbak, most már 9 százalék számít arra, hogy egy év múlva a jelenleginél sokkal jobb lesz az anyagi helyzete.

Forrás: [origo]-grafika

Az ország gazdasági helyzetének javulásában is jobban bíznak az emberek, mint a korábbi hónapokban. A Tárkinak válaszolók a márciusinál 4 százalékponttal többen, 36 százaléknyian mondták, hogy a helyzet javulását várják. Két-három százalékkal vannak kevesebben azok is, akik romlást várnak, a legtöbben, 45 százalék arra számít, hogy minden marad a régiben.

Forrás: [origo]-grafika

Az [origo] olvasói ebben a kérdésben is nagyon megosztottak. Sokan még a Tárkinak válaszolóknál is optimistábbak: míg a közvélemény-kutatónak senki nem mondta azt, hogy jelentősen javulni fog az ország helyzete a következő egy évben, olvasóink közül 6 százaléknyian ezt a választ jelölték meg szavazásunkban. 30 százalékuk számít arra, hogy valamivel jobb lesz a helyzete, tovább 22 százalék kevésbé optimista, de ők is csak stagnálásra számítanak.

Ennél a kérdésnél is igaz, ami az előzőnél: saját februári felmérésünkhöz képest 8 százalékponttal kevesebben vannak azok, akik nem bíznak a Fidesz gazdasági terveiben, mégis sokkal többen válaszolták nekünk azt, hogy szerintük rosszabbra fordul a helyzet. A Tárki 5 százalékával szemben az [origo] felmérésében 18 százalék válaszolta azt, hogy egy év múlva sokkal rosszabb lesz, mint most.

Forrás: [origo]-grafika

Hiába tűnnek optimistábbnak az emberek a két felmérésből, nem bíznak abban, hogy jó irányba mennek a dolgok Magyarországon. A válaszadóknak ez -5-től +5-ig kellett osztályozniuk. Egy hónappal ezelőtt még jóval rosszabbra, -2,84-re értékelték a helyzetet, a véleményük áprilisra több mint 1 osztályzattal jobb, de még mindig a negatív tartományban van (-1,73), azaz az emberek szerint inkább rossz irányba mennek a adolgok. Az [origo] olvasói csak kicsit bizalmatlanabbak (az általuk adott osztályzat -1,9), de ez jobb eredmény, mint a két vagy három hónappal ezelőtti.