Csak júliusban választ új vezetőket az MSZP

Vágólapra másolva!
Az MSZP elhalasztotta a teljes tisztújítást, az eredetileg június 6-ra tervezett döntést csak július közepén, egy rendkívüli kongresszuson fogják meghozni. A júniusi kongresszuson az elmúlt négy évet fogják értékelni, és elkezdik az ellenzéki stratégia kidolgozását.
Vágólapra másolva!

Csak a július 10-re összehívott rendkívüli tisztújító kongresszuson választja meg az MSZP az új vezetőit - mondta el Simon Gábor választmány elnöke szombaton a párt választmányi ülése után sajtótájékozatón. Közölte: több egymást követő szavazás eredményként a választmányi tagok négyötöde voksolt arra, hogy a teljes tisztújítás a lehető leggyorsabban történjen meg, ezért a július 10-ei hétvégére összehívták a rendkívüli tisztújító kongresszust.

A párt megtartja a június 6-ára tervezett kongresszust is, az eddigi tervek szerint már ezen megválasztották volna Lendvai Ildikó utódját. Lendvai Ildikó szerint ezen a kongresszuson az értékelés lesz a fő feladat, de elkezdik az ellenzéki stratégia kidolgozását is. A választmányi ülésen az elnökség tagjai megerősítették lemondási szándékukat, amelyet a választmány tudomásul vett. A távozó elnökség a júliusi tisztújításig már csak a kongresszus előkészítésének, illetve a párt működésének törvényességéhez szükséges döntéseket hozhatja meg.

Nyakó István, a párt választmányi tagja és szóvivője "családi ügynek" nevezte, ami elhangzott az ülésen. Annyit elmondott az [origo]-nak, hogy "elsöprő többség volt", akik elfogadták a felvázolt menetrendet, bár akadt "több alternatíva" is, amiket átbeszéltek részletesen. "A szavazás végül eldöntötte a kérdést" - tette hozzá.

Az MSZP frakciója még nem döntött arról, hogy támogatják-e a kijelölt miniszterelnök, Orbán Viktor pénteken benyújtott: a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatát. Lendvai Ildikó azonban úgy fogalmazott, hogy a párt nem írhat alá olyan nyilatkozatot, amely sárba tiporja az elmúlt évek kormányzati eredményeit. A parlament létszámának csökkentéséről szóló fideszes javaslatról csak akkor tudnak véleményt mondani, ha megismerik a javaslat részleteit is - mondta Lendvai Ildikó. A távozó pártelnök nem kívánta kommentálni Hagyó Miklós, korábbi szocialista főpolgármester-helyettes őrizetbe vételét, mert szerinte rossz gyakorlat lenne, ha egy párt beleszólna egy nyomozás folyamatába. Lendvai Ildikó azonban megnyugvással fogadta, hogy Hagyó Miklós nem próbált meg kibújni a felelősség alól.

Ha a párt úgy dönt, hogy jelölnek köztársasági elnököt, akkor erről is a júniusi kongresszus dönthet - mondta Lendvai a sajtótájékoztatón.