Hummer terepjárókat is kaphat a magyar honvédség az USA-tól

Vágólapra másolva!
Tízmillió dollárnyi keretből fejlesztheti a honvédség afganisztáni haditechnikáját, a pénzt az amerikai védelmi minisztérium biztosítja. Páncélozott gépjárműveket, éjjellátókat, éjszakai célzó berendezéseket és irodai eszközöket is kaphat majd a honvédség, de lehet, hogy 14 Hummer terepjárót is beszereznek a magyar katonáknak.
Vágólapra másolva!

Többek között új, páncélozott gépjárműveket és egyéb eszközöket kap Magyarország az amerikai védelmi minisztérium felajánlásaként - mondta Tömböl László vezérkari főnök szombaton az MTI-nek adott tájékoztatójában az afganisztáni Mazari-Sarifban.

A vezérezredes elmondta, hogy elsősorban a különleges műveleti képesség fejlesztésére fordítják az Egyesült Államoktól kapott, mintegy tízmillió dollár értékű keretet. Az amerikai felajánlásnak és a magyar kérésnek megfelelően páncélozott gépjárműveket, éjjellátókat, éjszakai célzó berendezéseket és irodai eszközöket kap a honvédség. Magyarország a felajánlott keretből például 14 korszerűsített, páncélozott Hummer terepjárót és más, nagyobb páncélzattal ellátott járműveket is kaphat - tette hozzá.

Az amerikai védelmi minisztérium március végén jelentette be, hogy több más állam mellett Magyarország is különleges pénzsegélyben részesül az Afganisztánba utazó csapatok "képességeinek javítására". A Pentagon pontosan 9,98 millió dollárnyi eszközzel támogatja a honvédséget. A Pentagon a támogatás bejelentésekor közölte: a pénzt arra költik, hogy az érintett országok katonái jobban együtt tudjanak működni a terrorellenes és stabilizációs műveletekben az amerikai erőkkel Afganisztánban.