Vágólapra másolva!
Akadozik a vasúti közlekedés, sár folyt az M7-es autópályára, áradnak a folyók, betört a hidegfront az országba szombaton. Tíz fokkal esett a hőmérséklet, volt, ahol 100 km/h-s szél várható és sok helyen egész vasárnap szakadni fog az eső.
Vágólapra másolva!

Erős hidegfront okozott rendkívüli időjárást szombaton Magyarországon. A Dunántúlon szombat este sok helyen viharos erejű fújt. Az [origo] időjárás oldala szerint 73 kilométeres óránkénti széllökéseket mértek Fertőszentmiklóson, és nem kizárt, hogy 100 km/h erősödik a szél több helyen. A Dunántúlon és az ország középső részén sok helyen a 10 Celsius-fokot sem éri majd el a hőmérséklet, azaz a május közepén megszokottnál 10 fokkal lesz hidegebb.

Az ország jelentős részén egész szombaton szakadt az eső és vasárnapra még 50 milliméter csapadék várható az előrejelzések szerint. A viharos időjárásról bővebben az OzoneNetwork folyamatosan frissülő cikkében olvashat.

Árvizek és belvizek

Az eső miatt áradnak a folyók Észak-Magyarországon. Több szakaszon van árvízvédelmi készültség, árhullám várható a Tiszán, a Zagyván, az Ipolyon, a Sajón, a Hernádon és a Bodrogon is. A Sajón akár az eddig valaha mért legmagasabb vízállás (400 centiméter) rekordja is megdőlhet, erre számítanak a Hernádon is.

Áradnak az alföldi folyók is, a Túron és a Körösökön kell elsőfokú készültség szintre számítani a következő napokban. Egyre nagyobb területet fenyeget a belvíz is, ami több ezer hektárt beborít.

Ipolytarnócon is minden idők legnagyobb árvizére számítanak. A település veszélyeztetett lakóházainak bejáratához több száz homokzsákot helyeztek el védekezésként szombaton. A faluban az eddigi legnagyobb árvíz idején 410 centiméterre emelkedett az Ipoly vízszintje - akkor a faluszélen két utca lakóházait vette körbe a víz. Szombaton 360 centiméteren állt a víz Ipolytarnócnál, de néhány óra alatt fél métert is emelkedhet a folyó vízszintje.

Fennakadások vidéken

Egyre nehezebb a közlekedés is az ország több részén. A Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa vasútvonalon 130-150, a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonalon pedig 10-15 perces késésekre kell számítani szombat éjjel, mert a szél megtépte a vasúti felsővezetékeket vagy fát döntött rá. Az M7-es autópályára pedig Velencénél ömlött sárfolyó, ami miatt egy forgalmi sávot le kellett zárni.

A Balatonon egy gyereket és két felnőttet kellett kimenteni egy vitorlás hajóval együtt, ami a 100-120 kilométer per órás széllel nem tudott dacolni. Este tíz óra után sikerült partra vontatni a hajót - közölte Tar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője. Hozzátette: a hajó három utasa annyira kimerült, hogy mentőt kellett hívni hozzájuk a kikötőbe.

Elmossa az eső Pestet

Kilépett a medréből a Dera-patak a Pest megyei Pilisszentkeresztnél. Varga Zsolt, a pomázi tűzoltóság ügyeletes tisztje elmondta, hogy a víz elsodort egy fahidat, és elöntötte a települést. Az ügyeletes egyben figyelmeztetett arra, hogy a Dera alsóbb folyásánál lévő Pomázt és Csobánkát is elöntheti a víz.

Tűzoltók szivattyúzzák a vizet a fővárosi Hotel Stadion alagsorából, amelyet elöntött a víz - mondta el Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője szombat este. A szállodához egy tűzoltókocsival vonultak ki, de több szivattyúval próbálják "vízteleníteni" az alagsort. Utánpótlás bőven akad: a csatornából ömlik ki a víz és az eső is szakad, ezért homokzsákokkal próbálják útját állni a víznek - tette hozzá. Este nyolcig más komolyabb bejelentés nem érkezett a tűzoltókhoz a sok eső miatt - közölte a szóvivő.

Leszakadt az 1-es villamos felsővezetéke a Hungária körút ás a Kőbányai út kereszteződésében, ezért az utasokat villamospótló buszokkal szállítják a Stadionok és a Lágymányosi híd között - mondta el szombat este a BKV fődiszpécsere. A műszaki hiba oka egyelőre ismeretlen, és még azt sem tudni, hogy mikorra állítják helyre a felsővezetéket - tette hozzá.

Fa dőlt a villamos felsővezetékére Budán a Frankel Leó utcában szombat este. A BKV fődiszpécsere elmondta, hogy emiatt a 17-es villamos közlekedése szünetelt addig, amíg a tűzoltók eltakarították a gallyakat.