Százakat telepítenek ki a borsodi áradások miatt

Vágólapra másolva!
Már közel 200 embert kellett kitelepíteni Borsod-Abaúj-Zemplén megyébőenaz áradó folyók és patakok miatt - tudta meg az MTI. Varga Zoltán önkormányzati miniszter szerint egyedül a Sajó menti Boldváról 150 embernek kellett elmennie, de további kitelepítésekre is szükség lehet.
Vágólapra másolva!

A folyamatos esőzés miatt ez idáig 150 embert telepítettek ki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Boldváról - közölte Varga Zoltán, az ügyvezető kormány önkormányzati minisztere miskolci sajtótájékoztatóján vasárnap este. A kitelepített lakosokat közösségi szálláson helyezték el a hatóságok.

A szaktárca vezetője, aki Káli Sándorral, Miskolc polgármesterével és Tatár Attilával, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatót, úgy fogalmazott: az esetleges további kitelepülésekre a katasztrófavédelem, a polgári védelem szakemberei felkészültek.

A bejelentést követően nem sokkal az MTI úgy értesült, a kitelepítettek emberek száma már mintegy 200-at tesz ki Borsod-Abaúj-Zemplénben. Az MTI szerint Boldván 150 embernek kellett elhagynia otthonát, emellett Alsóvadász, Bökkszentlászló, Izsófalva, Kondó és Sajólászlófalva településeken is költöztettek ki már embereket. A miskolci rendkívüli helyzet miatt szintén legalább harminc embert menekítettek ki a tűzoltók, de ez nem végleges szám - mondta az MTI-nek Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság szóvivője.

Jelen pillanatban még nincs olyan helyzet, hogy vészhelyzetet kellene elrendelni Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a védekezéshez szükséges eszközök rendelkezésre állnak - jelentette ki Varga, megjegyezve: a központi vis maior alap forrása rendelkezésre áll, és akár előleget is tudnak folyósítani a kárt szenvedett önkormányzatoknak a védekezéshez. Káli Sándor elmondta: a százmillió forintot jócskán meghaladja a kár, illetve a védekezés költsége.

Tűzoltók, polgári védelmi szakemberek, önkéntesek, a lakosság dolgozik és védekezik Miskolcon és Borsod-Abaúj-Zemplén megye számos településén az esőzés miatt megáradt patakok, folyók mentén, eddig mintegy 180 ezer homokzsákot pakoltak ki, a védekezés tovább tart, az eső nem szűnik. Varga Zoltán azt is elmondta, hogy Borsodban a víz, a Dunántúlon a szél okoz gondot, az országból eddig mintegy 1700 jelentés érkezett a tűzoltósági ügyeletekre. (Az árvízhelyzetről és az országos állapotokról itt olvashat összefoglalót).