Hétfőn áll elő az állampolgársági törvénnyel a Fidesz

Vágólapra másolva!
Kevesebb önkormányzati képviselőről, a három csapásról és szigorúbban büntetett tanárverésről nyújt be törvényjavaslatot hétfőn a parlamentbnek a Fidesz. Kósa Lajos, a párt alelnöke szerint az indítványok között lesz a 2006. október 23-i tömegoszlatások áldozatainak kártalanítása is. Az országgyűlés hétfőn megkezdi a pénteken benyújtott javaslatok és Orbán Viktor kijelölt miniszterelnök által kezdeményezett politikai nyilatkozat tárgyalását.
Vágólapra másolva!

"Új irány 2010" címmel nyújt be hétfőn javaslatcsomagot az országgyűlésnek a Fidesz - jelentette be vasárnap Kósa Lajos, a párt ügyvezető alelnöke. A csomag több, korábban már beharangozott törvényjavaslatot tartalmaz, köztük a kisebb létszámú önkormányzati képviselő-testületeket érintő indítvány, amely például a Fővárosi Közgyűlés létszámát 35 főben maximalizálná. A Fidesz elképzelései szerint ősszel már kisebb önkormányzati testületekre lehetne szavazni.

Az önkormányzati képviselő-testületek létszámának csökkentésével kapcsolatban azt mondta: ennek lényege, hogy nem fűnyíróelvszerűen, hanem a működőképességet és az ésszerűséget figyelembe véve csökkenjen a létszám - testületenként változó mértékben - a jelenlegihez képest mintegy 40-50 százalékkal. Az elképzelések szerint a polgármestereket továbbra is közvetlenül választanák, és megtartanák önkormányzati választójogi rendszer logikáját is: 10 ezer lakosig úgynevezett kislistás rendszer lenne, 10 ezer fölött pedig vegyes választási rendszer.

Módosítanák az önkormányzati törvényt is: alpolgármestert, megyei közgyűlési alelnököt nemcsak a képviselő-testületből lehetne választani, hanem kívülről is. Megbízatása akkor szűnne meg, ha azt a testület visszavonja, vagy ha az általa ellátandó feladatok "üres halmazzá" válnak - mondta Kósa. Azok az alpolgármesterek, megyei közgyűlési alelnökök és főpolgármester-helyettesek, akik eredetileg nem tagjai a testületnek, nem válnának annak tagjává, és nem is szavazhatnának, csak tanácskozási joguk lenne.

A három csapástól a kártérítésig

A Fidesz javasolja azt is, hogy a kisebb parlament létrehozása érdekében jöjjön létre egy paritásos országgyűlési albizottság, amelynek a választási törvény módosításának kidolgozása lenne a feladata. A párt már pénteken benyújtotta alkotmánymódosító javaslatát, amely egyebek mellett az alaptörvényben rögzítené, hogy a parlamenti képviselők száma legfeljebb 200 fő lehet, amit még a nemzeti- és etnikai kisebbségek 13 képviselője egészíthet ki.

A párt egyebek mellett benyújtja a "három csapás" néven ismertté vált törvényjavaslatát, amely szigorúan büntetné a többszörösen visszaeső, erőszakos bűnelkövetőket. Szigorítanák a közfeladatot ellátó személyekkel - például pedagógusokkal - szemben elkövetett erőszakos cselekmények büntetését is.

Hétfőn beterjesztik a kettős állampolgárságról, valamint a családi pótlék kifizetésének iskoláztatáshoz kötéséről szóló indítványt, és azt is, hogy csak azok kaphassanak jogosítványt, akik elvégezték a nyolc általános iskolai osztályt. Az indítványok között lesz a 2006. augusztus 20-i tűzijáték-tragédia és a 2006. október 23-i tömegoszlatások áldozatainak kártalanítása is - mondta Kósa Lajos.

Hétfői menetrend

A Fidesz pénteken, a parlament alakuló ülésének napján három törvényjavaslatot nyújtott be, ezekről hétfőn kezd tárgyalni az országgyűlés. Az alkotmány módosítása rögzítené a képvislők számát, illetve nevesítené a miniszterelnök-helyettes posztját (amit az új kormányban Navracsics Tibor és Semjén Zsolt töltenek majd be). A minisztériumokat felsoroló törvény határozza meg, hogy milyen rendszerben működik majd az új kormány, illetve az egyes feladatok melyik tárcához tartoznak majd. A második Orbán-kormányban lesz a rendszerváltás óta legkevesebb, mindössze nyolc minisztérium.

Pénteken nyújtották be fideszes képviselők a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvényt is. Ez a jogszabály visszaállítaná a Gyurcsány-kormány által 2006-ban megszüntetett rendszert, amelyben elkülönölnek a politikai és a szakmai vezetők. Politikai pozíció lesz továbbra is a minisztereké és államtitkároké, szakmai vezetőként pedig ismét lesznek közigazgatási államtitkári és helyettes államtitkári posztot.

A törvény rögzíti, hogy a miniszterek alapilletménye a köztisztviselői illetményalap 15,6-szorosa. Ehhez járul még 50 százalék miniszter illetménykiegészítés, illetve 65 százalék vezetői illetménypótlék, vagyis jelenlegi állapot szerint 1 millió 293 ezer forint lesz a miniszterek fizetése. Ez megegyezik azzal az összeggel, amit a Gyurcsány-kormány idején kaptak a miniszterek, de emelést jelent a Bajnai-kormány 15 százalékkal csökkentett miniszteri fizetéseihez képest.