"Ott fönt átszakadt valami" - videoriport Miskolc elárasztott panelházaiból

Vágólapra másolva!
Térdig vízben gázoló tűzoltók és tanácstalan lakók állják körbe a berregő szivattyúkat Miskolc diósgyőri városrészén, ahol a gáton átbukó Szinva-patak a 10 emeletes panelházakat is elárasztotta. A helyiek szerint 1975 óta nem volt ilyen árvíz Miskolcon, de a pusztításnak még nincs vége, mert a patak gátjánál folyamatosan omlik a föld. Az érintett városrészben szombat reggel óta nincs áram, a lakók pedig csak pletykákból értesültek arról, hogy ki lesznek telepítve. Az [origo] leereszkedett a vízzel elárasztott miskolci panelok mélyére - videoriport.
Vágólapra másolva!

Miskolcon a hétvégi esőzések miatt megáradt Szinva-patak már napközben elöntötte a város egyes külső negyedeit, a belvároson pedig valóságos folyammá duzzadva hömpölygött keresztül. A városban egy férfi meghalt, miután házára löszfal omlott, a város polgármestere pedig vészhelyzetet rendelt el az áradás miatt (erről itt olvashat részletesen).

Az áradást az az özönvízszerű eső okozta, amely viharos széllökésekkel söpört végig az országon, és a Dunántúlon, valamint egész Észak-Magyarországon megárasztotta a folyókat és patakokat. A hirtelen érkező árhullám miatt több folyón, így a Sajón, a Zagyván és a Tarnán is harmadfokú készültség van, a Sajón minden idők legnagyobb árhullámát várják, miközben országszerte településeket fenyegetnek a medrükből kilépő, megvadult patakok. Az országos helyzetről összefoglaló cikkünkben, itt tájékozódhat.