Augusztus 20-án léphet életbe a kettős állampolgárságról szóló törvény

Vágólapra másolva!
A Fidesz-KDNP hétfőn benyújtotta a parlamentnek a kettős állampolgárságról szóló törvényjavaslatát. A törvény augusztus 20-án fog életbe lépni, de csak 2011-től fogják alkalmazni. A javaslatban nem szerepel a választójog kérdése
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor, Semjén Zsolt, Kövér László, Kósa Lajos és Németh Zsolt hétfőn benyújtotta a parlamentnek a kettős állampolgárságról szóló törvény módosítását. A kampány során a Fidesz többször is hangoztatta, hogy a kettős állampolgárságról szóló törvényjavaslatot az elsők között fogják benyújtani.

A javaslat nem jelentené állampolgárság nem az állampolgárság kollektív és automatikus megadását, hanem egyedi elbírálás alapján döntenének a magyar állampolgárság megadásáról. A javaslat szerint annak járna a magyar állampolgárság, akinek felmenője magyar állampolgár volt, vagy valószínűsíti magyar származását, és magyar nyelvtudását igazolja.

A módosító indítványban feltűntetik, hogy a jelenlegi törvények is tartalmaznak kedvezményeket a határainkon kívül élő magyar kisebbségeknek, de ezek az eljárások túlságosan hosszadalmasok és bürokratikusak voltak.

A javaslat szerint a törvény augusztus 20-án lépne hatályba és 2011-től induló eljárásokban alkalmaznák. A törvénymódosításban nem szerepel a választójog kérdése. Semjén Zsolt kijelölt miniszterelnök-helyettes korábban azt mondta: az állampolgárság szavazati joggal is járna, mert véleménye szerint nincs A és B kategóriájú magyar. Szerinte egy magyar nemzet és egy állampolgárság van. "A most benyújtandó törvény az állampolgárságot adja meg és a szavazati jogról nem rendelkezik, az a választási törvény témája lesz" - mondta Semjén.

"Nem arról van szó, hogy egy magyar törvény több millió szomszédos országban élő magyarnak automatikusan állampolgárságot ad" - mondta korábban az [origo]-nak Martonyi János leendő külügyminiszter szomszédságpolitikáról és kettős állampolgárságról. Mint mondta, egyéni eljárás keretében kérhetnék a határon túli magyarok az állampolgárságot. "Ugyanazt a bánásmódot szeretnénk megadni a szomszédos országokban élő magyaroknak, mint amit jelenleg a világ valamennyi országában élő magyarok élveznek" - tette hozzá a leendő miniszter. (A vele készült videóinterjút itt nézheti meg.)