Pelczné váltja Schmittet Brüsszelben

Vágólapra másolva!
A kevés ismertebb fideszes politikusnők egyike, Pelczné Gáll Ildikó váltja az Európai Parlamentben az országgyűlés elnökévé választott Schmitt Pált. Pelczné már az országgyűlés tagjaként is uniós ügyekkel foglalkozott.
Vágólapra másolva!

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke váltja az Európai Parlamentben (EP) a magyar országgyűlés elnökévé választott Schmitt Pált. Ezt maga Schmitt jelentette be hétfőn, a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában, hozzátéve, hogy erről a Fidesz elnöksége hozta meg a döntést.

Schmittnek ez az első ciklusa a magyar törvényhozásban, de 2004 óta tagja az EP-nek. Az összeférhetetlenségi szabályok szerint egyszerre nem lehet mindkét testületnek a tagja, ezért kellett valakit a helyére küldeni Brüsszelbe. Pelczné 2006-ban lett országgyűlési képviselő, és az elmúlt ciklusban az európai ügyek bizottságának tagja volt, illetve elnökölte az uniós fejlesztéseket felügyelő bizottságot, így rendelkezik rálátással a brüsszeli ügyekre.

Pelczné egyike a kevés ismertebb fideszes politikusnőnek, és bár 2005 óta tagja a párt elnökségének, nem vált igazán fajsúlyossá a Fideszen belül. Nem tudni arról, hogy a párt belső döntéseiben komolyabban részt vett volna, most pedig Brüsszelbe kerülésével még tovább csökkenhet befolyása a belpolitikában.