Vágólapra másolva!
Lassan kezd elegük lenni a tornaszentandrásiaknak az árvizekből, és abból, hogy mindig elzárja a falut a külvilágtól. A kenyér még ár idején is időben megjön, mert kéznél van egy traktor. Sajóvelezdre pedig hiába vezet három út: az egyiken a rézsű csúszott meg, a másik kettőt meg elöntötte a Sajó és egy patak. Összesen négy borsodi községet nem lehet megközelíteni autóval.
Vágólapra másolva!

"Mostanában elég gyakran esik meg" - mondta az [origo]-nak a tornaszentandrási ÁFÉSZ élelmiszerüzlet egyik női alkalmazottja hétfőn. A borsodi Tornaszentandrás ugyanis megközelíthetetlenné vált egy vízátfolyás miatt, de a lakosság ellátása megoldott.

Az élelmiszerellátást "megoldjuk, kenyeret Komjátiban átpakolják a Zetorra", és úgy hozzák be a faluba - mondta a nő. Szerinte jelenleg 50-60 centis víz áll a faluba vezető úton, amin ha valakinek sürgős, akkor a Zetor átviszi.

A falut magát az alkalmazott szerint nem fenyegeti a Juhász-patak, mindössze vasárnap veszélyeztetett pár házat a belvíz. "Reméljük, hogy levonul az ár, mert ez már sok" - tette hozzá a nő.

"Tulajdonképpen nagyon váratlan volt a helyzet" - mondta az [origo]-nak Pál Katalin, Sajóvelezd polgármestere. A falu azért vált szerinte megközelíthetetlenné, mert a három odavezető útból egyet még február 27-én, rézsűcsúszás miatt lezárt a közútkezelő. Ezt az utat jelenleg 110 ember védi az ártól. A másik, Putnok felé vezető utat elárasztotta a Sajó, de ezen a szakaszon ez megszokott. Végül a harmadik, szinte mindig járható útra kiöntött a Mercse-patak, "az út folyóval volt egyenlő" - mondta a polgármester.

Szerinte a faluban fel voltak készülve a védekezésre, raktáron voltak homokzsákok. Eddig egy lakásból egy nénit és a fiát kellett kiköltöztetni, illetve öt gyerek a művelődési házban töltötte az éjszakát, mert házukat körbevette a víz.

Emellett nem lehet megközelíteni személyautóval Alsóvadászt, Sajóvelezdet és Tornabarakonyt sem. A megyében mintegy kéttucatnyi út egy-egy szakasza vízátfolyás miatt járhatatlan. A védelmi bizottság délelőtt 9 órától ülésezik. Az árvízhelyzetről ebben a cikkünkben olvashat.