Vadai Ágnest jelöli a nemzetbiztonsági bizottság élére az MSZP

Vágólapra másolva!
Vadai Ágnest jelöli az MSZP az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsági elnökének az [origo] információi szerint. A szocialista frakció hétfő délelőtt szavazott arról, hogy kit javasoljon a bizottság élére. A posztot az MSZP javaslatára a Jobbik tölthette volna be, de az MSZP végül visszatáncolt és tiltakozott az LMP is.
Vágólapra másolva!

Vadai Ágnes jelöli az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsági elnökének az MSZP - tudta meg az [origo] egy szocialista frakcióhoz közeli, névtelenséget kérő forrásból. Az MSZP képviselőcsoportja hétfő délelőtt tanácskozott, és szavaztak a még függőben lévő bizottsági posztokról is. Információink szerint a frakciótagok közül Vadai Ágnes honvédelmi államtitkárt 29-en támogatták, míg Juhász Ferenc - aki korábban honvédelmi miniszter volt - 25 szavazatot kapott.

Az MSZP frakciója arról is döntött, hogy a fenntartható fejlődés bizottsági alelnöknek Oláh Lajost jelölik, aki Szabó Imrével versengett a posztért. A gazdasági bizottság alelnöke Józsa István lesz, aki az alelnöki székre szintén pályázó Baja Ferencet verte meg.

Az MSZP eredetileg átengedte a Jobbiknak az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának vezetését, később azonban visszatáncolt, és az LMP-vel együtt ellenezte, hogy a Jobbik adja a bizottság elnökét. A parlament pénteki alakuló ülésén elfogadott, a parlament bizottságainak létrehozásáról, tisztségviselőinek és tagjainak megválasztásáról szóló országgyűlési határozatban úgy rendelkeztek, hogy a nemzetbiztonsági bizottság elnökét az MSZP, míg a számvevőszéki és költségvetési bizottság elnöki tisztét a Jobbik képviselője töltheti be.