Edelényben átbukott a víz a gáton, de megállították

Vágólapra másolva!
A sajókeresztúriak már előre tudják, hogy estére olyan magas lesz a Sajón az árhullám, hogy képtelenek lesznek védekezni ellene. Az [origo] helyszínen tartózkodó tudósítói szerint nyúlgáttal, homokzsákokkal és szivattyúval próbálnak védekezni a felduzzadt folyó ellen. A legnagyobb bajban a sajóecsegiek vannak, a falut már körbefolyta a folyó. Edelényben teljes erővel küzdenek a Bódva árja ellen, közben a vízkorlátozás miatt a városban lakók csaknem teljesen felvásárolták a szupermarketek ásványvízkészletét. A helyzet az 1974-es nagy árvízre emlékezteti a helyieket. Megnéztük a Sajó és Bódva menti településeket pusztító árvizet.
Vágólapra másolva!

Az 1974-es nagy árvizet emlegetik a Sajó menti településeken élők, akik homokzsákokkal és nyúlgáttal próbálnak védekezni az egyre emelkedő vízszint ellen. Ezen a vidéken a folyó várhatóan hétfőn este tetőzik, és várhatóan megközelíti a valaha mért legmagasabb vízállást.

Az [origo] tudósítója szerint a Miskolchoz közeli Szirmabesenyőn a polgárőrség lezárta a Sajó hídját az árvíz miatt, a túlparton pedig vízátfolyások miatt nem lehet közlekedni.

A Szirmabesenyőtől északra fekvő Sajókeresztúron homokzsákokkal védik a falu utolsó utcáját, ahol a folyó megtöltötte a vízelvezető árkokat is. Az út alatt helyenként átszivárog a víz, buzgárok törnek fel. A vizet szivattyúval próbálják visszajuttatni a homokzsákokból épített ideiglenes gát túloldalára.

Fotó: Mudra László [origo]
A Sajó helyenként már a házakat fenyegeti - a galériáért kattintson!

Egy helyi polgárőr az [origo]-nak azt mondta, délutánig még félméteres vízszintemelkedést várnak, ha ez bekövetkezik, akkor ki kell költöztetni a falu utolsó házainak lakóit. Azok ugyanis csak néhány méterre fekszenek a Sajó jelenlegi partjától. A polgárőr hozzátette, hogy nagyon jólesik nekik a segítség: az alföldi településekről ugyanis sok polgárőr önként eljött segíteni.

Sajtókeresztúr határában nyúlgátat építenek. Ez azt jelenti, hogy munkagéppel gödröt ásnak, amit fóliával bélelnek ki, hogy a talajban se tudjon átszivárogni a víz, majd erre halmozzák a homkzsákokat.

A helyiek azt mondták az [origo]-nak, ők még egész jó helyzetben vannak, mert a falu viszonylag magasan fekszik, az igazán nehéz helyzet az északra fekvő Sajóecsegen alakult ki.

Sajóecseget körbevette a folyó

Sajóecseget teljesen körbevette a Sajó, a falu körül mindenütt folyik a víz az [origo] tudósítója szerint. A védekezést irányító nyírbátori tűzoltóparancsnok, Nagy Imre közölte, a falutól északra egy sertéstelep fekszik, amellett jutott át a gát fölött a víz, így árasztotta el a falu körüli területet a folyó. A tűzoltóparancsnok szerint ott már sikerült megszüntetni az átfolyást, de továbbra is bajban vannak, mert onnan északra és délre is átjut a víz.

Fotó: Mudra László [origo]
Sajóecseget már körbefolyta a víz - a galériáért kattintson!

Hétfőn dél körül tudósítónk szerint a leginkább egy mélyebben fekvő házat fenyeget a víz. Az udvarra a ház kőkerítésén keresztül folyamatosan zubog át a víz a kövek között, a pincét már teljesen elöntötte. A pince teljesen víz alá került, csupán tíz centiméterrel a lakótér alatt áll a víz. Jelenleg a ház udvarát próbálják körülbástyázni homokzsákokkal, és a legnagyobb teljesítményű rendelkezésre álló szivattyúval próbálják majd kiszívni a vizet az udvarról.

A védekezésben Sajóecsegen tűzoltók, árvízvédelmi szakemberek, polgárőrök és helyi lakók is részt vesznek, az utak mentén pakolják a homokzsákokat, és próbálják eltorlaszolni a vízelvezető árkok átereszeit, valamint az alacsonyabban fekvő utcákat. Egyelőre még nem volt szükség kiköltöztetésre a faluban - mondta a tűzoltóparancsnok. A Sajóecseg és Boldva közötti utat lezárták, mert áll rajta a víz, a rendőrök senkit nem engednek tovább.

Fotó: Mudra László [origo]
Szivattyúkkal küzdenek az ár ellen - a galériáért kattintson!

Sajóecseg legmélyebben fekvő házát is szorongatja a víz, de a tulajdonos szerint talán megmenekül. Az [origo]-nak a férfi azt mondta, vasárnap este - látva az egyre emelkedő vizet - már szinte lemondtak a házukról, de hétfőn reggel megjelenek ott a tűzoltók, és az udvaron a ház körül homokzsákokból egyméteres falat emeltek. Jelenleg a homokzsák-gyűrűn kívül félméteres víz áll, azt próbálják visszaszivattyúzni az ártérbe.

A helyszínen dolgozó tűzoltók tudósítónknak azt mondták, a közelmúltban Edelénynél átszakadt a gát. Ez Sajóecsegen némi könnyebbséget jelent - arra számítanak, hogy estig, ha nem ered el az eső, már csak legfeljebb tíz centimétert emelkedik a vízszint, az ellen pedig tudnak majd védekezni - mondta egy tűzoltó. Az edelényi katasztrófavédők vezetője, Sztankó Zoárd érdeklődésünkre közölte: nem szakadt át semmilyen gát a Bódván, és nem is fenyeget ez a helyzet. Az [origo] tudósítója hamarosan Edelényből jelentkezik.

Edelényben elfogy az ásványvíz

Edelényben a város területének egy jelentős részét a Bódva áradása fenyegeti. A folyó a városi szakaszon a gát tetejétől szűk fél méterre hömpölyög. Egy szakaszon a töltést homokzsákokkal kellett megemelni, itt úgynevezett szádfalat is emeltek, hogy csökkentsék a víz nyomását. A többi szakaszon zúzott követ rétegeznek a gát tetejére, hogy ne tudja azt megemelni a víz nyomása.

Fotó: Mudra László [origo]
Edelénynél a Bódva átcsapott a gáton - a galériáért kattintson!

Edelényben hétfőn kora délután a Bódva-híd aljától mintegy húsz centire van a vízszint, és a védekezésben részt vevők szerint húsz centit még várhatóan emelkedik a víz a nap folyamán. Ha eléri a híd alját a víz szintje, akkor le kell majd zárni a hidat - magyarázta egyikük.

Edelényben a legkritikusabb pont a folyó kanyarulata. Az itt dolgozó, Hajdúszoboszlóról érkezett vízügyesek az [origo]-nak azt mondták, korábban átbukott a víz a kanyarulatban, elöntött kerteket, mezőgazdasági területeket. Délutánra sikerült olyan magasra építeni a gát tetején levő homokzsákokat, hogy már tartani tudják a vizet. A vízügyesek szerint ezt a szakaszt "már megfogták", így már van értelme szivattyúzni. Ezért egy nagyteljesítményű szivattyúval próbálják átemelni a kiömlött vizet a gáton, a partmenti házak kertjeit azonban egyelőre még magasan borítja a víz. Az árvíz ellen védekezők arra számítanak, hogy ha 20-30 centiméternél nem lesz nagyobb a vízszint emelkedése hétfőn, akkor nem kell félniük az edelényieknek.

Fotó: Mudra László [origo]

Délután fél 5-kor a vízügyesek azt mondták tudósítónknak, hogy most már bent marad a folyó a gátak között. Néhány sor homokzsákkal megemelték a gátakat, és szerintük már csak annyira fog a Bódva vízszintje megemelkedni, amennyit kezelni tudnak.

Az egyik helyi élelmiszerboltban az [origo]-nak azt mondta egy eladó, hogy szinte a teljes ásványvízkészletüket felvásárolták már az edelényiek, ugyanis az árvíz miatt ivóvízkorlátozás van.

Az elsüllyedt Boldván a kormány segítségét hiányolják

Boldván, a falu alacsonyabban fekvő részén mintegy 130 ház áll, közülük 110-et elöntött a víz, éppen szivattyúzzák a területet - közölte Csabai Gyula, a település polgármestere egy sajtótájékoztatón, amelyet Bajnai Gordon ügyvezető kormányfővel közösen tartott. A kertek és a házak jórészt vízben áznak, a miniszterelnök körül térdig vízben szaladgáltak a gyerekek tudósítónk szerint. Mivel a víz kiöntötte az emésztőgödröket, néhány mobilvécét állítottak fel a faluban.

Fotó: Mudra László [origo]
Bajnai Gordon állami segítséget ígért Boldván - a galériáért kattintson!

Bajnai a helyszínen csak nagyon röviden beszélt az árvízi védekezésről, és hamar távozott is a faluból, otthagyva a körülötte támadt csődületet. Azt mondta, a kormány pénzt fog adni a vis maior alapból a nehéz helyzetbe került önkormányzatoknak. A helyiek közül többen ugyanakkor mérgesnek tűntek: azt kérdezgették, hogy vasárnap, amikor óriási felhőszakadás öntötte el a falut, miért nem sietett senki a segítségükre. A sajtótájékoztató közben egy asszony odament az ügyvezető kormányfőhöz, hogy megmondja, neki konkrét segítségre van szüksége. Bajnai annyit mondott, hogy az önkormányzat tud neki segíteni, a kormány nekik juttat majd pénzt.