Május 29-én alakulhat meg az új kormány

Vágólapra másolva!
Május 29-én, szombaton teheti le esküjét Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt és kormánya. A megelőző napokban az országgyűlés tárgyalja a kormányprogramot, a bizottságok pedig meghallgatják a miniszterelnök-jelölteket. Szombatig még számos frissen benyújtott Fidesz-javaslat vitáját kezdik el, illetve fejezik be.
Vágólapra másolva!

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerint Orbán Viktor és kormánya május 29-én, szombaton tehet esküt az Országgyűlésben. A házbizottság keddi ülésén alakult ki a kormányalakítás menetrendje, e szerint a miniszterelnök-jelölt a hétvégén terjeszti a parlament elé a programját - mondta Lázár.

A kormányprogram vitája kétnapos lesz, és május 25-én, kedden kezdődik majd. Ezután csütörtökön és pénteken, vagyis május 27-28-án az illetékes bizottságok meghallgatják a miniszterjelölteket. A következő napon, szombaton következhet az új kormányfő és kormánytagok esküje a frakcióvezető szerint.

Május 20-21-én, csütörtökön és pénteken az országgyűlés kétnapos ülést tart.

Csütörtökön reggel 10 órakor kezdődik az ülés. Döntenek az alkotmánymódosításról és a kormányzáshoz szükséges jogszabályokról, ezután pedig elkezdődik az önkormányzati képviselők választásáról szóló jogszabály általános vitája. Ugyanezen a napon lesz a a parkolási rendeletek kapcsán fennálló "alkotmányos káoszban és áldatlan állapotokban rendet vágó" törvénymódosítások vitája - fogalmazott Lázár, hozzátéve, hogy még este elkezdődik a kettős állampolgárságról szóló törvény általános vitája.

Pénteken 11 órakor kezdődik az ülés, és több indítvány vitáját is elkezdik köztük a 2006. augusztus 20-i, október 23-i áldozatok kártalanításával, az állam felelőségének elismerésével kapcsolatos határozati javaslatét. Még este szeretnék lezárni az önkormányzati választások feltételeiről szóló törvényjavaslat és a kettős állampolgárságról szóló javaslat részletes vitáját is.