Vágólapra másolva!
Példátlanul nagy árhullám alakult ki az ország északi részén lévő folyókon, és egyelőre csak a Sajón kezdődött meg az apadás. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tűnik a legrosszabbnak a helyzet, de más régiókban is sok hívást kapnak a tűzoltók. A kitelepített emberekhez pszichológusokat is hívtak a katasztrófavédők. Cikkünk folyamatosan frissül.
Vágólapra másolva!

Több mint 770 kilométeren tart a védelmi készültség, ebből 130 kilométeren rendkívüli a készültség mértéke - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vízügyi szakállamtitkára kedden délelőtt. Kóthay László beszámolt arról is, hogy egyre nő a belvízzel borított területek nagysága. Jelenleg 72 ezer hektár van víz alatt az országban. A kitelepítettek száma egy nap alatt mintegy hatszázzal csökkent. Az előzetes becslések szerint 4-6 milliárd forintos lehet az árvízkár.

Rugalmas ügyintézést és gyors kárfelmérést kért a biztosítóktól Bajnai Gordon ügyvezető miniszterelnök. Kedden a biztosítók képviselőivel találkozott, és azt kérte, működjenek együtt a kárfelszámolásban részt vevő szervezetekkel, és a lehető legjobb biztosítási csomagot dolgozzák ki.

Kisbenedek Péter, a Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke azt mondta, hogy átcsoportosították a kárszakértőket, és bővítették, egyszerűsítették a telefonos kárügyintézést. Így a károsultak bankszámlájára napokon belül megérkezhetnek a biztosítóktól az előlegek. Közlése szerint az eddigi mintegy 10 ezer bejelentés alapján az előzetes becslések szerint 4-6 milliárd forint lehet az árvízkár.

Borsodban a legsúlyosabb a helyzet

A legsúlyosabb a helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol az éjszakai, hajnali órákban is nagy erőkkel védekeztek az áradó folyók mentén. Bojti Imre ezredes, a megyei védelmi bizottság ügyeletese kedd kora reggel azt közölte, hogy a védekezésben a megyében mintegy 2500 ember vesz részt, eddig 242 ezer homokzsákkal erősítették meg a folyók töltéseit, illetve vették körbe a veszélyeztetett épületeket.

A Hernád Hernádszentandrás, Kiskinizs, Ócsanálos településeket veszélyezteti leginkább, az éjszakai órákban vízügyesek, rendőrök, a honvédség emberei, polgári védelmi szakemberek, helybéliek is a gátakon lesznek. Harmadfokú a készültségi fokozat a Zagyván, a Tarnán, a Taktán, valamint az Ipolyon, ahol délután emelték a készültséget. Másodfokú készültséget tartanak fenn a vízügyi szakemberek a Túron, a Lónyay-főcsatornán és a Zagyva alsó szakaszán. Elsőfokú készültség csak a Bodrogon van 68 kilométeren.

Észak-Magyarországon soha nem tapasztalt áradás kezdődött. Minden idők legnagyobb árvizét mérték a Bódván, a Hernádon, a Zagyván, a Tarnán, az Ipolyon és a Sajón, de jó hír, hogy az utóbbin már megkezdődött az apadás. A folyó Sajószentpéternél 402 centiméterrel tetőzött, 12 centiméterrel magasabban, mint az 1974-ben mért - 390 centiméteres - érték.

Sajóecseget sikerült megvédeni, 800 folyóméternyi körtöltés épült, több tízezer homokzsákot felhasználva. A folyó itt már apad, de továbbra is fokozott figyelmet követel, mert még mindig az 1974-es vízszintek közelében van az árhullám. A Sajó alsó szakaszánál - Miskolcnál, Felsőzsolcánál - is megindult az apadás, de a borsodi megyeszékhely keleti kapujánál lévő bevásárlóközpontoknál homokzsákokkal védekeznek. Csont szerint a Bódva mentén rendkívül súlyos a helyezet, hiszen a töltéseken kiépített magasítások - nyúlgátak - 40-50 centiméteres vizet tartanak.

Az Ördög-patak áradása miatt már harmadik napja víz alatt áll a Borsod megyei Boldva cigánytelepe. A település végén mintegy száz házat öntött el a víz, és kedd délután egy nyúlgát építésével próbálták a falurészt megmenteni a további árhullámtól. Az MTI tudósítójának vízügyi szakemberek a helyszínen azt mondták: kevés a homok, 25 tonnát kaptak reggel, és további 50 tonnát ígértek, de még nem érkezett meg, mert a homokbányák "nem győzik a megrendelést". A romatelep utcáin derékig ér a víz, a házak többségéből már kiköltöztették a lakókat, de néhány lakásban több gyermeket is lehetett látni az ablakokban.

A szakemberek szerint húsz centit apadt ugyan a víz, de a Bódva áradása miatt újabb hullámra kell számítani. A legnagyobb kár azonban az árhullám levonulása után jelentkezik majd, ugyanis a rossz minőségű építőanyagokból, alap nélkül épült házak többsége meggyengült. Hétfőn Boldván járt Bajnai Gordon ügyvezető kormányfő, és azt mondta, a borsodi település európai uniós pályázat segítségével megoldhatja a folyamatosan visszatérő árvízi gondokat.

Pszichológusokat is küldenek

A katasztrófavédelmisek az elmúlt nap 3300 riasztást kaptak, ez mintegy tizenötszöröse az átlagos adatnak - mondta Tatár Attila katasztrófavédelmi főigazgató. Szentes György, a katasztrófavédelem szóvivője szerint a legtöbb riasztást, 310-et Fejér megyéből kapták. Ahol nem az árvíz miatt kell intézkedni, ott a viharos szél okozta károk elhárításán dolgoznak a tűzoltók és az önkéntesek.

A szóvivő elmondta: hétfőn este tíz óráig 2148-ra emelkedett a kitelepítettek száma. Borsodba a tűzoltókon kívül pszichológusokat is küldenek, hogy lelki támaszt nyújtsanak a rászorulóknak. Az önkéntesek Sátoraljaújhelyen kezdik a munkát, de minden olyan településre ellátogatnak, ahol nagyobb befogadóállomás működik.

Egy olvasónk videója Pénzesgyőrből

Szentes György elmondta, hogy kedd hajnalig több tucat tűzoltó és önkéntes dolgozott a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászdózsán, ahol az Ágó patak vízszintje veszélyesen megemelkedett. A munkának köszönhetően végül a víz nem öntötte el a települést, ahová csak a fővárosból 38 tűzoltót küldtek, de 5-6 másik városból is érkezett segítség.

Már a 13 ezret is meghaladta az elmúlt napokban tomboló vihar miatti kárbejelentések száma. Három országos biztosító adatai szerint eddig több mint 1 milliárd forint a becsült kárérték, a társaságok azonban még további bejelentésekre számítanak.

Átszakadt töltés Edelényben

A Borsod megyei Edelényben kedd reggelre átszakadt a töltés, és a Bódva a L'Huillier-Cobourg kastélyt fenyegeti - jelentette kedd reggel az MTI tudósítója. Az emberek folyamatosan töltik a zsákokat. A helyszínen helyiek, vízügyi szakemberek, tűzoltók, illetve önkéntesek segítenek a munkában, kedd délutánra mégis kritikussá vált a helyzet, a töltés átázott, egy újabb városrész kitelepítésére készülnek. Az edelényi helyzetről részletek ebben a cikkben.

Forrás: MTI/Vajda János
A tegnap megerősített gát nem bírta ki az árhullám erejét. További képekért kattintson a fotóra!

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrőben egy lakóház össze is dőlt, miután napok óta mosta a megáradt Bódva - tudta meg az MTI. A Lenkei úton állt régi építésű vályogházban egy idős nő lakott, ő nem sérült meg. Szaniszló János, a település független polgármestere az MTI tudósítójának a helyszínen azt mondta: "napok óta birkóznak a Bódva óriási áradatával", amely minden eddigi mértéket meghalad. Szendrőben is több százan dolgoznak a gátakon, ahol a folyó mintegy hetven házat közvetlenül is veszélyeztet. A településen kedd délben is esett az eső.

Helyreállt a vízszolgáltatás Miskolcon, a város vízellátását biztosító társaság ugyanakkor arra kéri lakosságot, hogy fogyasztás előtt forralják fel a vizet. Kedden a Szinva forrást ismét visszakapcsolták a hálózatba, és várhatóan a vízszolgáltatás az esti órákban Miskolc minden területen normális lesz.

Víz alá került a 3-as főút

Miskolc határában víz alá került a 3-as számú főút a felsőzsolcai, illetve az arnóti körforgalom térségében a Sajó áradása miatt - tájékoztatta a közútkezelő társaság megyei ügyelete az MTI-t kedd reggel.

A rendőrök a Sátoraljaújhely és Szikszó felé közlekedőket Felsőzsolca belterületére terelik, az autósok Felsőzsolca belterületéről az arnóti körforgalmon keresztül tudnak tovább haladni Szikszó vagy Sátoraljaújhely irányába, kikerülve így a lezárt szakaszt. Az M30-as autópályán közlekedőket Miskolcnál a szirmai lehajtóra irányítják.

Húsz embert kellett kimenekíteni Arnóton a víz fogságából az éjszaka a Sajó áradása miatt. Kohánka István a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese a Független Hírügynökségnek elmondta: az éjszaka Arnóton egy utcát elárasztott a Sajó. A Hernád még szintén árad, de a Sajón lassú apadás kezdődött - fogalmazott a főigazgató helyettes.

Lezárták a 11-es utat

Szentendrén egy kidőlt fa miatt átmenetileg lezárták a 11-es utat, míg Tura és Hatvan között az átcsapó víz indokolta a teljes útzárat - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője kedden az MTI-vel. Pécsi Norbert Sándor azt mondta, hogy a szentendrei Duna-korzó környékén egy jegenyefát csavart ki a szél. A munkálatok elvégzésnek idejére teljes útzárat rendeltek el a 11-es főúton, ahol öt óra óta félpályán már lehet haladni. Komolyabb a gond Tura és Hatvan között a 3104-es úton, ahol a Galga patak átcsapott az úttesten, a felgyülemlett víztömeg miatt kevéssel 12 óra után teljes útzár lépett érvénybe. Kerülni délről Tura - Zsámbék - Jászfényszaru felé, míg északról Bag- Aszód- Hatvan felé lehet - közölte a Magyar Közút Zrt. szóvivője.

Sátoraljaújhelyen már takarítanak

Sátoraljaújhely utcáiról kedd délutánra levonult a Ronyva-patak árvize, a védekezésben segítők a lakásokból szivattyúzzák a vizet, és megkezdődött a károk felmérése, valamint az elöntött területek takarítása, valamint fertőtlenítése is. Stumpf Imréné, a városháza szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: a város területén a Ronyva-patak az eddig mért legmagasabb vízszintet 75 centiméterrel haladta meg vasárnapról hétfőre virradó éjszaka, ezért nem lehetett megvédeni a házakat. 425-en a város intézményeiben töltötték az éjszakát, de ennél sokkal többen vannak azok, akiknek el kellett hagyniuk az otthonukat, de ismerősöknél, rokonoknál meg tudták húzni magukat.

Több Veszprém megyei településen is rendeződött a helyzet keddre. Több mint egy métert apadt az éjszaka a bakonyi Gerence-patak vízszintje, így elhárult már az árvíz Bakonybélben - mondta az MTI-nek Baky György, a település polgármestere, hozzátéve, hogy munka azonban van még rengeteg, gőzerővel dolgoznak a szivattyúkkal.

Somlóvásárhelyen is konszolidálódott a helyzet, a hétfőn kiöntött Torna-patak visszahúzódott a medrébe - tájékoztatta Fekete Tamás, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t. A kultúrházban ideiglenesen elhelyezett családok is (mintegy ötven lakos) visszaköltözhettek a házukba - tette hozzá. Megszűnt az árvízveszély Hajmáskéren is, ahol egy víztározó öntött ki, és "megszelídült" már Sóly és Királyszentistván községeknél a Séd-patak is - mondta a szóvivő.

Bőnyön 120 embert telepítettek ki

Kitelepítették az áradó Gaja által elöntött székesfehérvári Székely utca lakóit. A 13 embert - köztük egy gyermeket váró asszonyt - ideiglenesen a helyi krízisközpont szálláshelyein helyezték el. A zártkerti terület kiürítését azért rendelték el, mert az épületek vízben állnak, életveszélyessé váltak. Székesfehérvárnak ezen a területén hobbitelkek vannak, de néhány hétvégi ház több család otthonául is szolgál.

Baranyában már csak Tarlós községbe nem lehet eljutni, a többi település megközelíthető - közölte a rendőrség kedden az MTI-vel. Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjének tájékoztatása szerint részleges lezárás van érvényben a Somogyhatvan-Patosfa közötti, a Pellérdre vezető 5801-es, a Vásárosdombó-Kisvaszar, a Gerényes-Vásárosdombó közötti úton, továbbá a kisvaszari elágazónál, Mecsekjánosnál.

Forrás: FüHi
Kedd délutánig 120 embert telepítettek ki Bőnyről. További képekért kattintson a fotóra!

A továbbra is erős széllökések miatt leghamarabb szerdán kezdődhet meg a kárfelmérés a Balatonnál, miután hajókat süllyesztett el, illetve sodort homokpadra a vihar az elmúlt napokban - tájékoztatta Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője kedden az MTI-t. Egyelőre nincs teljes kép a veszteségekről, arról, hogy hány hajó, csónak tűnt el; több elsodródott, partra vetett vízijárművet még nem talált meg a tulajdonosa. Az elmúlt két napban nem volt szükség életmentésre, de újabb hajók kerültek bajba.

A Győr-Sopron-Moson megyei Bőnyön eddig 165 embert költöztettek ki az ár miatt otthonából, de sokan közölték, hogy a veszélyek dacára sem mennek - tájékoztatta a Győr megyei katasztrófavédelem ügyeletese az MTI-t kedd este. Huszonhatan mondták, hogy nem hagyják el otthonukat, de öten végül meggondolták magukat, a többiek pedig aláírták a nyilatkozatot, hogy saját felelősségükre maradnak az épületben.

Az áradások miatt összesen 7 utat kellett lezárni Győr-Moson-Sopron megyében - tájékoztatott a közút. Nem lehet közlekedni a 81-es főúton Mezőörsnél, a Nyalkát Mezőörssel összekötő úton, a kajárpéci bekötőúton. Bőnynél is lezárták a Banára, valamint Rétalapra vezető utat és víz alatt van a Bakonybánknál a híd is. Megközelíthetetlen település azonban nincs.

Országszerte több helyen akadozik a vasúti közlekedés. A Mávinform tájékoztatása szerint Balassagyarmat és Drégelypalánk, Vámosgyörk és Jászapáti, Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely, Tornanádaska és Sajóecseg, valamint Hatvan és Pásztó között buszok helyettesítik a vonatokat.

Javul viszont a helyzet a dunántúli és az elővárosi vonatközlekedésben, újra járnak a szerelvények a Balaton déli partján Székesfehérvár és Balatonszentgyörgy között, és az időjárási viszonyok miatt bevezetett sebességkorlátozásokat is fokozatosan feloldják.

Észak-Magyarországon csaknem félszáz út egy-egy szakasza járhatatlan. A Bódva és a Hernád áradása miatt több település megközelíthetetlen személyautóval, nem lehet bejutni Hernádszentandrásra, Tornabarakonyra, Tornaszentandrásra, míg Rakacaszend csak Meszes felől érhető el.

A viharos időjárás problémákat okozott az ország más részeiben is, erről szóló hétfői összefoglalónkat itt találja, helyszíni riportunk pedig ide kattintva érhető el.