Orbán új alkotmányt ígér 2012 végére

Vágólapra másolva!
2012 végéig elkészül az új alkotmány - mondta Orbán Viktor leendő miniszterelnök a gazdasági konzultáció ülésén. Szerinte egy kétharmados többséggel rendelkező kormány nem teheti meg, hogy hatályban hagy egy 1949-es keltezésű alkotmányt.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor leendő miniszterelnök tervei szerint 2012 közepén vagy végén lesz új alkotmány. A Fidesz vezetője erről a szerdai gazdasági konzultáción beszélt. "Új alkotmány lesz természetesen, kétharmados fölénnyel rendelkező parlamenti erő nem teheti meg, hogy hatályban hagy egy 1949-es keltezésű alkotmányt" - fogalmazott.

Orbán szerint a kétharmados többség birtokában jobb lett volna, ha a parlament alkotmányozó nemzetgyűléssé alakul, de erre a közbiztonság és a gazdaság állapota miatt most nincs lehetőség. A politikus szerint először a közrendet kell helyreállítani és a gazdaságot kell átalakítani, és ezután következhet egy új alkotmány megalkotása.

2009 végén Orbán már felvetette, hogy el kell gondolkozni az alkotmány megváltoztatásán, hiszen annak szövegéből is kiderül, hogy 1989-ben ideiglenesnek szánták azt. Orbán akkor azt mondta, a jelenlegi alkotmányban "nincs semmi, amit az ember a szívével érinthetne meg, tisztelhetne benne", az csupán egy "technokrata szabályhalmaz", ami nem ad igazi útmutatást a nemzetnek, ellentétben például a lengyel alkotmánnyal. (Erről bővebben itt olvashat.)

Arról viszont már május elején, a Fidesz-frakció választások utáni alakuló ülésén beszélt, hogy most nincs idő új alkotmányra, mert előbb az elszámoltatásra és "a gazdasági összeomlás elkerülésére" kell sort keríteni. (Erről itt talál részleteket.)