Csütörtökön már alkotmányt módosíthat a Fidesz

Vágólapra másolva!
Csütörtökön szavaz az országgyűlés az új kormány megalakulásával foglalkozó három fideszes törvényjavaslatról. Ezek között található az az alkotmánymódosítás is, amely 200 főben határozza meg a parlamenti képviselők számát, illetve, amely bevezeti a kormányfő-helyettes intézményét.
Vágólapra másolva!

Várhatóan csütörtökön szavaz az országgyűlés az új kormány megalakulásával foglalkozó három fideszes törvényjavaslatról.

A minisztériumok felsorolásáról szóló törvényjavaslat szerint a tárcák száma az eddigi tizenháromról nyolcra csökken. Ugyanez a javaslat szabályozza a kormányzati átadás-átvételi eljárását, amely már a most távozó kormányra is vonatkozik.

A kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvényjavaslat az új kormány mindennapi működéséről szól. Többek között ebből derül ki, hogy milyen feladatai lesznek az új kormányban Navracsics Tibor leendő kormányfő-helyettesnek. Ez a tervezet állítja vissza a korábban megszüntetett közigazgatási államtitkári tisztséget is, amellyel az a Fidesz célja, hogy politikamentessé tegye a miniszteri apparátus irányítását.

Csütörtökön szavaznak arról az alkotmánymódosításról is, amely a parlament létszámát legfeljebb 200 főben határozza meg. Rögzíti, a nemzeti és etnikai kisebbségek képviseletére további, legfeljebb tizenhárom országgyűlési képviselő választható. A javaslat az alkotmányban bevezeti a miniszterelnök-helyettes intézményét. Az alkotmánymódosítás megszavazáshoz kétharmados többségre van szükség, ezt a 263 képviselővel rendelkező Fidesz várhatóan biztosítani tudja.