Az MSZP-nek és az LMP-nek sem tetszettek az első fideszes törvényjavaslatok

Vágólapra másolva!
Nagy többséggel fogadta el a parlament csütörtökön a Fidesz első törvényjavaslatait, a kormány tagjainak jogállásáról szóló és a minisztériumok felsorolását tartalmazó törvényeket. A jogszabályoknak köszönhetően újra lesznek közigazgatási és helyettes államtitkárok, a minisztériumok száma pedig nyolcra csökken: a kormány szervezetének átalakítását a Fidesz mellett a Jobbik is támogatta, az MSZP és az LMP viszont tartózkodott, vagy nemmel szavazott. Nem támogatta a minisztériumi struktúrát a fideszes Demeter Ervin sem.
Vágólapra másolva!

Elfogadta a parlament a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvényjavaslatot csütörtökön. A jogszabály visszaállítja a korábban megszüntetett közigazgatási és a helyettes államtitkári tisztségeket, amellyel az a Fidesz célja, hogy politikamentessé tegye a miniszteri apparátus irányítását.

A törvényjavaslat az új kormány mindennapi működéséről szól, többek között ebből derül ki, hogy milyen feladatai lesznek az új kormányban Navracsics Tibor leendő kormányfő-hekyettesnek. A javaslat egy része kétharmados többséget igényelt, ezt 307 igen és 51 nem szavazattal, egy tartózkodás mellett fogadták el a képviselők. A törvény egyszerű többséget igénylő részei 308 igen és 49 nem szavazatot, valamint egy tartózkodást kaptak. A törvényt a Fidesz, a KDNP és a Jobbik képviselői támogatták, az MSZP és az LMP képviselői viszont ellenezték.

Elfogadta az Országgyűlés a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényt is, amely meghatározza az új kormány struktúráját. A képviselők az előterjesztés kétharmados többséget igénylő részét 297 igen, 7 nem szavazattal, 51 tartózkodás mellett fogadták el; az egyszerű többséget igénylő részt 302-en támogatták, 40-en elutasították és 13-an tartózkodtak.

A minisztériumi struktúrára a Fidesz és a KDNP képviselői közül egyedül Demeter Ervin nem szavazott igennel, ő a kétharmados és az egyszerű többséget igénylő szavazáson is tartózkodott. Az LMP mindkét szavazásnál tartózkodott, az MSZP a kétharmados kérdésekben tartózkodott, az egyszerű többséget igénylő kérdésekben nemmel szavazott.

Az elfogadott jogszabály szerint a minisztériumok száma az eddigi tizenháromról nyolcra csökken. Az új Orbán-kormányban Belügyminisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Külügyminisztérium, Nemzetgazdasági Minisztérium, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Nemzeti Erőforrás Minisztérium és Vidékfejlesztési Minisztérium lesz.

A jogszabály törvényi szinten szabályozza a kormányzati jogutódlás eddig szokásjogon alapuló átadás-átvételi eljárását, amely már a most távozó kormányra is vonatkozik. A törvény szerint a leköszönő minisztereknek személyesen kell átadniuk utódjuknak tárcájuk vezetését egy nyilatkozat kiadásával.

A jogszabálynak a kormányzati átadás-átvételre vonatkozó rendelkezései a kihirdetés napján hatályba lépnek, míg a törvény többi része az új miniszterelnök megválasztásával lép hatályba. Az országgyűlés kérte az államfőtől a kormánytagok jogállásáról szóló törvény sürgős kihirdetését is.