Lengyelországba utazik először miniszterelnökként Orbán

Vágólapra másolva!
Lengyelországba vezet miniszterelnöki beiktatása után Orbán Viktor első hivatalos útja - jelentette be a politikus stábfőnöke csütörtökön. Szijjártó Péter szerint a stratégiai fontosságú közép-európai kapcsolatok indokolják a látogatást, amelyet egy brüsszeli út követ majd. Szlovákiai vizit a Fidesz szerint egyelőre nincs napirenden.
Vágólapra másolva!

Varsóba utazik első hivatalos külföldi látogatására Orbán Viktor, miután leteszi a miniszterelnöki esküt - jelentette be a Fidesz elnöki stábjának vezetője csütörtökön. Szijjártó Péter közölte: a leendő kormányfő május 31-én utazik a lengyel fővárosba, ahol hivatalos tárgyalást folytat majd Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel. A látogatás egynapos lesz.

Magyarország számára stratégiai fontosságú a közép-európai együttműködés erősítése, és a közép-európai együttműködés szempontjából a magyar-lengyel együttműködés kiemelkedő fontosságú - mondta a stábfőnök. Orbán Viktor második hivatalos útja Brüsszelbe vezet majd június 3-án, ahol találkozik Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével és José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével. Velük Orbán a világválságra adandó közös európai válaszról fog egyeztetni - mondta Szijjártó.

A szlovákiai látogatás lehetőségével kapcsolatban a politikus azt mondta: Szlovákia esetében akkor lesz időszerű ez a felvetés, ha véget ér az ottani választási kampány, megtörténik a választás. A magyar-szlovák viszony újraalakítására, teljesen új alapokra helyezésére majd akkor nyílik lehetőség, ha az új vagy régi-új szlovák kormány hivatalba lép - tette hozzá.

Szijjártó Péter közölte azt is, hogy június 16-17-én az Európai Néppárt elnökségi ülésén, a néppárt miniszterelnöki-pártelnök csúcstalálkozóján és az Európai Tanács ülésén is részt vesz Orbán Viktor miniszterelnökként.