Vágólapra másolva!
A főügyészség nyomoz tovább a BKV-ügyben. A szóvivő szerint olyan korrupciós bűncselekmény gyanúja merült fel, amelynek a nyomozását kizárólag az ügyészség végezheti.
Vágólapra másolva!

A Központi Nyomozó Főügyészség nyomoz tovább a BKV-ügyben - tudta meg az MTI Fazekas Gézától, a főügyészség szóvivőjétől pénteken. A szóvivő szerint a hűtlen kezelés bűntette miatt a BKV-val összefüggésben indult nyomozást a BRFK a héten a Fővárosi Főügyészséghez tette át, mert az ügyben "olyan korrupciós bűncselekmény gyanúja merült fel, amelynek a nyomozását a büntetőeljárási törvény szerint kizárólag az ügyészség végezheti".

Fazekas Géza az [origo]-nak elmondta, pillanatnyilag nem kívánják megjelölni, kivel szemben és milyen bűncselekmény gyanúja merült fel. Mint mondta, a Legfőbb Ügyészség az áttételt követően csütörtökön döntött úgy, hogy az ügyészi nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség hatáskörébe utalja. Fazekas elmondta, a főügyészség a további nyomozást a BRFK-val együttműködve folytatja. Hozzátette: ez nem példanélküli, számos olyan eset van, amikor a törvény szerint nekik kell eljárni.

Az MTI szerint a büntetőeljárási törvénynek arra a passzusára hivatkozva került át a BKV-ügy nyomozása az ügyészségre, amely kimondja, hogy kizárólag az ügyészség jogosult nyomozni a vezető beosztású vagy a fontosabb ügyekben intézkedésre hivatott más hivatalos személy által elkövetett vesztegetés miatt.

A Népszabadság hétfőn arról írt, hogy csak addig folytathatja a BRFK a BKV-ügyek nyomozását, amíg Hagyó Miklóst vesztegetéssel is meg nem gyanúsítják az általa állítólag nokiás dobozokban átvett milliók miatt. Az MTI pénteken megkereste az ügyben Hagyó Miklós ügyvédjét, Kádár Andrást, aki azt mondta, hogy védencét újabb bűncselekménnyel nem gyanúsították meg.

A Budai Központi Kerületi Bíróság hétfőn helyezte előzetes letartóztatásba a BKV-ügyben meggyanúsított Hagyó Miklós volt szocialista országgyűlési képviselőt és főpolgármester-helyettest. Hagyó volt szóvivőjét, Horváth Évát, illetve Lelovics Ottó kommunikációs szakembert ugyanakkor házi őrizetbe helyezte a bíróság. A végzés nem jogerős, mivel azzal szemben az ügyész, valamint a volt főpolgármester-helyettes és védője fellebbezést jelentett be.

A BKV-botrány Hagyó Miklós tevékenysége körül robbant ki, aki 2006 őszétől tavaly november közepéig Budapest főpolgármester-helyetteseként felügyelte a fővárosi cégeket, köztük a BKV-t is. A közlekedési vállalatnál tavaly nyáron kezdődött a botránysorozat, miután kiderült, hogy a közlekedési vállalat több vezető beosztású munkatársának milliós végkielégítéseket fizetett. A rendőrség az ügyben a cég több vezetőjét is meggyanúsította. Hagyó február elején lemondott képviselő-jelöltségéről és közgyűlési mandátumáról és felfüggesztette MSZP-tagságát is a párt érdekeire hivatkozva. A politikus azt állította, hogy ártatlan.