Már pénteken benyújthatja programját Orbán

Vágólapra másolva!
Akár már pénteken, de legkésőbb szombaton benyújtja miniszterelnöki programját Orbán Viktor - jelentette be a parlamentben Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. A tervek szerint az országgyűlés a jövő héten vitatja meg a programot, jövő szombatra pedig szavazni is fognak az új miniszterelnökről. A miniszterek szintén jövő szombaton léphetnek hivatalba.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor kijelölt kormányfő "a hét végén, ma, illetve a holnapi napon" nyújtja be az országgyűlésnek "a következő kormány miniszterelnöki programját" - közölte pénteken újságírók előtt Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. A politikus a parlamentben arról beszélt, hogy a jövő kedden már meg is kezdődik a kormányprogram vitája, amely szerda délutánig tarthat. Lázár szerint a miniszterjelöltek meghallgatása is megkezdődik a jövő kedden, és pénteken ér véget.

A hamarosan beterjesztett kormányprogramról május 25-én tízórás vitát tart a parlament. Kedd délután a vezérszónoki felszólalások hangzanak majd el, szerdán pedig reggel 9 órától késő délutánig folytatódik a vita - mondta Lázár a házbizottság pénteki ülése után. Közölte: a program keddi-szerdai vitájában elhangzottakra Orbán Viktor május 29-én, szombaton 11 órakor válaszol, a kormányprogramról ezután szavaznak.

Ha a programot elfogadja az országgyűlés, attól kezdve közjogi értelemben is Orbán Viktor lesz Magyarország új miniszterelnöke. Addigra a tervek szerint lezajlik a miniszterjelöltek keddtől péntekig tartó meghallgatása is. Orbán Viktor - miután letette a miniszterelnöki esküt - javaslatot tesz Sólyom Lászlónak a miniszterek kinevezésére, és ha a köztársasági elnök kinevezi a tárcavezetőket, a miniszteri eskütételek is megtörténhetnek május 29-én délután.

Lázár János szerint az országgyűlés június 7-8-ig döntést hozhat minden egyes eddig beterjesztett előterjesztés törvényerőre emeléséről. Közölte: a "szimbolikus, társadalmi jelentőségű" javaslatokat azért kell elfogadni a kormányalakítást követő tíz napon belül, mert utána az országgyűlésnek elsősorban a kormány gazdasági témájú kezdeményezéseivel kell foglalkoznia.