Követendő a magyar parlament fogyókúrája egy osztrák lap szerint

Vágólapra másolva!
A magyar parlament létszámcsökkentésének példájára az osztrák politikai tisztségek számának a lefaragása mellett érvelt szombati kommentárjában egy osztrák napilap.
Vágólapra másolva!

Tízmillió magyar az eddigi 386 helyett csak 200 parlamenti képviselőt enged meg magának, nyolcmillió osztráknak továbbra is 245 képviselőt kell eltartania, ebből 62 teljesen felesleges szövetségi tanácsost (felsőházi tagot) - írta a Kurier nevű osztrák napilap.

Közel háromezer települési önkormányzat, túldimenzionált tartományi tanácsok, túl nagy tartományi kormányok és ehhez még a szövetségi szint, és ezek együtt mind bürokráciát termelnek - jellemezte az osztrák közszférát a független lap kommentátora.

A szerző szerint "vissza kellene nyesni" az osztrák közszférát. Az önkormányzatokat sorozatos csődveszély fenyegeti, az állam veszélyesen nagy adóssággal küszködik, a tartományok viszont úgy tesznek, mintha minden rendben volna. A politikai hivatalok számának csökkentése populizmusnak hangzik, de gazdaságilag is ésszerű. "Ha fent csökkentenek, akkor a bürokrácia is csaknem automatikusan mérséklődik" - olvasható a Kurierban.

Emellett nem is kell milliárdos nagyságrendűnek lennie a megtakarításnak - érvelt a lap. Doris Bures infrastruktúráért felelős osztrák miniszter azt mondja, évi 55 millió eurós megtakarításnak is nagy hatása lehet. Ha ennyivel többet fordítanának Ausztriában infrastrukturális kiadásokra, az egymilliárd eurós építőipari befektetést eredményezne. Így már megéri elgondolkozni néhány tisztség jövője felől - vélekedett a Kurier.