A Hepatitis-A vírus elleni oltást ajánlja az árvíz által sújtott települések lakóinak az ÁNTSZ. A Gamma-globulin oltás mielőbbi beadását főleg az időseknek, gyerekeknek és krónikus betegségekben szenvedőknek javasolják.  

Gamma-globulin oltást ajánl a tisztiorvosi szolgálat az árvíz sújtotta térségek lakóinak. Az ÁNTSZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe már ezer milliliter gamma-globulint eljuttatott, május 25-ig újabb 1000 millilitert szállít ki - tette közzé honlapján a népegészségügyi szolgálat.

A tisztiorvosi szolgálat azért ajánlja az ár- és belvízzel sújtott területeken élők számára a gamma-globulint, mert a széklettel terjedő, a környezeti hatásoknak hosszú ideig ellenálló kórokozó, a Hepatitis-A vírus okozza a legtöbb heveny májgyulladást. Az Országos Epidemiológiai Központban elegendő oltóanyag áll rendelkezésre az esetleges fertőzések megelőzésére, illetve megállítására.

Rendkívüli körülmények között - például árvíz idején, amikor az udvari árnyékszékekből és az emésztőgödrökből kimosódik a széklet, nő a fertőződés kockázata, ezért a leginkább veszélyeztetettek - főleg a gyermekek, idősek, krónikus betegek - védőoltása indokolt lehet.

A szervezetbe bejutó Hepatitis-A vírus tizenöt és ötven - átlagosan huszonnyolc - napos lappangás után okoz tüneteket. A beteg besárgul, általában belázasodik, étvágytalanná és elesetté válik, hányingere van és hasfájással küzd, a vizelete sötét színűvé válik.

Az esetek java részében a betegség enyhe lefolyású. A Hepatitis-A vírus okozta májgyulladás védőoltással megelőzhető. Ha valaki megfertőződik az A-vírussal, gamma-globulinos védelemben kell részesíteni. Ezt az injekciót az ÁNTSZ szerint minél előbb be kell adni a páciensnek a védőhatás érvényesülése érdekében.

Hazánkban az árvízi védekezésben hivatásszerűen részt vevők év elején megkapták a védőoltást - olvasható az ÁNTSZ honlapján.