Már bontják a homokzsákokat az apadó folyókon

Vágólapra másolva!
Továbbra is rendkívüli árvízvédelmi készültség van a Sajón és a Bódván, de már nincs elzárt település, és egyes helyeken már a homokzsákokból épített töltések bontását is elkezdhették a vízügyi szakemberek. Az észak-magyarországi folyók után hétfőn a Tiszán vonul le nagyobb árhullám, miközben egyre nagyobb gondot okoz a belvíz.
Vágólapra másolva!

Néhány folyó mentén már bontani kezdték a homokzsákokból emelt ideiglenes töltéseket, mivel a nagy észak-magyarországi folyók egy része teljes hosszában apad - közölte hétfő délelőtt a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság (VKKI) országos műszaki irányító törzse. A Hernád és a Sajó alsó szakaszánál, illetve a Bódva mentén ugyanakkor továbbra is nagyon rossz állapotban vannak a védművek a múlt hét rendkívüli árvizei után, ezért a lassú apadás mellett itt továbbra is fokozott figyelem mellett folyik a védekezés. A felázott gátak állagmegóvása érdekében folyamatosan homokzsákokból épített bordákkal támasztják a töltéseket.

A vízügy honlapja szerint a magyarországi folyók mentén 1664 kilométer hosszon van valamilyen árvízvédelmi készültség. A Sajó és a Bódva mentén, összesen 130 kilométeren továbbra is rendkívüli készültség van, és további 77 kilométeres gátszakaszon tartanak fenn harmadfokú készültséget. Harmadfokon védekeznek a Tarnán, a Zagyva középső folyásán, valamint a Taktán és a Túron.

Az apadásnak köszönhetően hétfő délutántól ismét megközelíthető személyautóval Tornabarakony és Tornaszentandrás, így már nincs árvízzel körbezárt település Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - tájékoztatta az MTI-t a közútkezelő társaság megyei ügyelete. A két két települést a Bódva víze öntötte el még május 16-án, azóta csak teherautókkal, traktorokkal lehetett bejutni a falvakba. A megyében a Felsőgagy-Krasznokvajda, Tiszaújváros-Kesznyéten úton még nem, több más úton csak igen nehezen, helyenként egy nyomsávon lehet közlekedni.

Árad a Tisza

Vasárnap és hétfőn a Tiszán vonul le jelentősebb árhullám, amely hétfőn délelőtt Tokaj felett tetőzött, lejjebb még áradt. Az előrejelzések szerint harmadfokú készültségi szintet elérő, esetleg meghaladó vízállások kialakulására kell számítani a Tiszapalkonya alatti szakaszon, ezért az árvízi védekezés súlypontja ide tevődött át - közölte a VKKI.

A Bodrogon Felsőbereckinél megindult az apadás, mértéke 10 cm, a készültség még mindig másodfokú. A Hernád a teljes szakaszon tovább apad, Hidasnémetinél első fokú szint alatt van, Gesztelynél, ma várhatóan lecsökken első fokú készültségre. A Kraszna Ágerdőmajornál a tetőzés óta 35 centimétert apadt, Kocsordnál viszont továbbra is árad, másodfok felett van.

A Lónyai főcsatorna igen lassan tovább árad, Kótajnál 7 centiméterrel volt harmadfok alatt a vízállás. A Hortobágy -Berettyó felső szakaszán I. fokú készültség van érvényben, az áradás lelassult. A Fekete-Körösön végig fokozat alá csökkent, a Kettős-Körös Békésnél még első fokban van, lejjebb még árad. A Zagyván a felső szakaszon a tározókból megkezdett eresztés hatására kismértékben emelkedtek a vízszintek, Hatvan térségében első fok van. A lenti szakaszokon, Szentlőrinckátánál másodfok, lejjebb harmadfok feletti vízszintek mellett apadt tovább a folyó. A Kapos Kurdnál negyedik napja elnyúlóan tetőzik 434 cm-es vízállással.

Az elmúlt 24 órában az árvízi védekezésben mintegy 2000 vízügyi dolgozó vett részt. A szakemberek vasárnap 24 településen segítettek az önkormányzatoknak a kárelhárításában: műszaki irányítást adtak, homokzsákokat, fóliát, eszközöket, szivattyúkat bocsátottak az önkormányzatok rendelkezésére - áll a vízügy hétfői közleményében.

Ahol a csökkenő vízszint lehetővé teszi, megkezdték a homokzsákok bontását. A vízügy közleménye szerint a vízzel érintkezett anyagok fertőzésveszélyt hordozhatnak magukban, ezért veszélyes hulladékként kell kezelni őket. A VKKI közölte: intézkedett a védekezésben felhasznált, visszabontott homokzsákok környezetbarát elhelyezéséről.

A belvíz is gondot okoz

Az elmúlt 10 nap viharos, csapadékos időjárása miatt komoly gondot okoz a belvízzel elöntött területek mérete is. Vasárnap 1,9-4,1 mm csapadék hullott a síkvidéki területekre: a vízügy szerint a belvízzel elöntött területek nagysága ugyan stagnált, de így is 160 ezer hektár van víz alatt, amelyből 80 ezer hektár vetés-szántó terület.

A magas mederteltségek miatt a Felső-Tisza vidékén egyes helyeken már a csatornákból is kilépett a víz. A legnagyobb elöntések Borsodban, Felső-Szabolcsban, a Közép- és Alsó-Tisza vidékén, a Tiszántúlon és a Körösök vidékén alakultak ki.

Mind a 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság védekezik a belvíz ellen. Az ország 91 db belvízvédelmi szakaszából összesen 71 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 14 szakaszon első fokon, 54 szakaszon másodfokon és 3 szakaszon harmadfokon védekeznek.