Fekete öltönyös emberről beszélt a Wieszt Jánost megkenő vállalkozó

Vágólapra másolva!
Nyilvánosság elé állt hétfőn az a vállalkozó, aki állítása szerint 2,2 millió forintos kenőpénzt adott át 2007-ben Wieszt János újbudai önkormányzati képviselőnek, hogy megvásárolhassa az általa évek óta bérelt üzlethelyiséget. Az üzletember kényszerhelyzetről, ellene indított eljárásokról és egy fekete zakós ismeretlenről is beszélt. A férfi azt mondta, eddig azért nem fordult a rendőrökhöz, mert nem bízott bennük.
Vágólapra másolva!

Gálfi István, a Qwerty Computer Számítástechnikai Kft. ügyvezetője készítette azt a rejtettkamerás videofelvételt, amelyen az látható állítása szerint, ahogy 2007-ben 2,2 millió forintot ad át Wieszt János újbudai szocialista önkormányzati képviselőnek. A felvétel múlt csütörtökön jelent meg.

A számítástechnikai cikkeket árusító Bartók Béla úti üzlet ügyvezetője pénteken Kupper Andrással, az újbudai Fidesz frakcióvezetőjével tartott közös sajtótájékoztatót. A vállalkozó közölte: azért kellett pénzt adnia a képviselőnek, mert különben tönkretették volna az üzletét. 1992 óta bérelte a Bartók Béla úti üzlethelyiséget, de szerinte 15 év után az önkormányzat indoklás és cserehelyiség nélkül felmondta a szerződését.

Gálfi szerint köthetett volna új bérleti szerződést az előzőnél drágábban, de akkor tönkrement volna, ezért inkább megpróbálta megvásárolni a helyiséget. Ekkor szerinte Wieszt János üzent neki, és előbb nettó 15 millió forintos, később nettó 18,3 millió forintos vételárat ajánlott. A vállalkozó szerint Wieszt kikötötte, hogy a vételár 10 százalékát készpénzben át kell adnia neki, így bruttó 22 milliós árból jött ki a 2,2 milliós kenőpénz.. A vállalkozó az [origo] kérdésére azt mondta, Wieszt nem részletezte, hogy milyen jogcímen kéri a plusz 10 százalékot, ő pedig nem volt olyan helyzetben, hogy kérdezősködjön. "Hogy ez hatalommal való visszaélés volt-e, annak az eldöntését önökre bízom" - mondta.

A kérdésre, hogy szerinte ellene nem fog-e eljárás indulni vesztegetésért, azt mondta: még azt is vállalná, hogy őt retorzió éri a felvétel miatt, ha cserébe elindul valami a korrupció felszámolása érdekében. Az üzletember abban is bízik, hogy az ügy feltárásának köszönhetően őt nem büntetik meg: ehhez a Büntető törvénykönyv 255/A. paragrafusára hivatkozott, amely szerint nem büntethető, aki a vesztegetési bűncselekményt a hatóságnak bejelenti, a kapott jogtalan vagyoni előnyt vagy annak ellenértékét a hatóságnak átadja, és az elkövetés körülményeit feltárja, még mielőtt az ügy a hatóságok tudomására jutna.

A sajtótájékoztatón Gálfi és Kupper András is arról beszélt, hogy több vállalkozó is megkereste őket az utóbbi napokban hasonló korrupciós ügyekkel, részleteket azonban nem árultak el róluk. Wieszt János MSZP-s önkormányzati képviselő közben hétfőn bejelentette, hogy szerinte aljas és manipulatív támadás áldozata lett, ezért feljelentést tesz Kupper András ellen. A bemutatott felvétel tartalma és értelmezése között fényévnyi távolság van - fogalmazott hétfői közleményében a politikus.

Nem bízott a rendőrségben

A kenőpénz átadásáról szóló felvétel 3 éve volt az Gálfi István birtokában, de állítása szerint korábban egyetlen embernek sem mutatta meg. Azt mondta, hogy eddig azért nem fordult a rendőrséghez az ügyben, mert szerinte eltussolták volna azt. A kérdésre, hogy mi változott a rendőrségnél a korábbiakhoz képest, a férfi láthatóan zavarba jött, többször közölte, hogy nem érti a kérdést, majd azt mondta, hogy "erről a rendőrséget kell megkérdezni".


A botrányt kirobbantó felvétel

Gálfi arról beszélt, hogy a felvételt "saját életbiztosításából" őrizte, de nem fejtette ki, hogy ez ki ellen és milyen védelmet jelentett számára. Saját bevallása szerint azért hozta nyilvánosságra, mert úgy tudja, hogy Wieszt János köre tudomást szerzett a felvétel létezéséről. "Elkövettem egy hibát" - mondta, majd elárulta, hogy két hónapja mégis megmutatta valakinek a felvételt, aki vélhetően továbbadta az információt.

Az üzletembert szerint ezután Wieszt János "üzent neki", hogy ha kitudódik a felvétel, tönkre teszik. "Azóta betörték a kirakatomat, nyolc különböző bírságot kaptam negyedmillió forint értékben, és még azért is meg akartak büntetni, mert nem lég esztétikus a kirakatom" - részletezte az elmúlt hét eseményeit, hozzátéve: "természetesen nem tudja, hogy van-e összefüggés a kettő között.

Gálfi szerint akkor döntött végérvényesen a felvétel nyilvánosságra hozatala mellett, amikor egy hete valaki telefonon érdeklődni kezdett a videó után. Az üzletembert egy fekete öltönyös férfi kereste fel, aki a felvételt akarta látni: Gálfi erről a találkozóról is rejtettkamerás felvételt készített, amit szintén feltett az internetre.


Videó a felvétel után érdeklődő titokzatos férfiról

A többször megvágott felvételen az öltönyös fiatalember kérdezgeti Gálfit arról, hogy valóban van-e a birtokában egy felvétel "a nagy bajszos illetőről" (Wieszt Jánosnak jellegzetesen nagy bajsza van - a szerk.). A férfi azt mondja, "érdekelne a dolog, ez a házi videó", de a kérdésre, hogy miért, csupán annyit mond, hogy "kíváncsi típus vagyok". A felvételből arra lehet következtetni, hogy a férfi megbízóinak korábban konfliktusa volt Wieszt Jánossal. "Volt egy ügy, amiben érdekeltek voltunk, és nem megfelelően járt el, aki szerepel rajta [a videón]" - mondja a férfi.