Leltárkészítést és állami gazdálkodást ígér a leendő fejlesztési miniszter

Vágólapra másolva!
Minden állami vagyont saját minisztériumának tulajdonába adna a következő kormány fejlesztési minisztere, aki a Magyar Nemzetnek adott interjúban beszélt terveiről. Fellegi Tamás vagyonleltárt készítene, felülvizsgálná a privatizációs szerződéseket, és szükség esetén folyamatban lévő beruházásokat is leállítana. A leendő miniszter privatizáció helyett gazdálkodni akar a közjavakkal, mert szerinte az állam lehet jó gazda.
Vágólapra másolva!

Állami vagyonleltár elkészítésével és az állami beruházások felülvizsgálatával fogja kezdeni munkáját az új kormányban felálló Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Fellegi Tamás leendő miniszter. A politikus egységes szemléletet akar bevezetni a közvagyon kezelésében, ezért az általa vezetett minisztériumhoz rendeli az állami javak minden tulajdonosi jogát.

Fellegi szerint az új kormánystruktúrában először sikerül majd központosítani az állami tulajdonosi jogokat. A javak fölött a minisztérium fog rendelkezni, annak felhasználásáért a miniszter egyszemélyben lesz felelős - mondta az interjúban.

A leendő miniszter egyértelművé tette: az állami vagyont nem akarja tovább privatizálni, ehelyett inkább gyarapítani szeretné. "Nem leépíteni, privatizálni akarunk, hanem gazdálkodni vele" - közölte, hozzátéve: be fogja bizonyítani, hogy az állam lehet jó gazdája vagyonának.

Fellegi szerint az eddigi vagyongazdálkodás megmagyarázhatatlan mulasztása például, hogy nem volt következetes ellenőrzés, nincsenek egyértelmű felelősségi viszonyok, és nem készült hiteles állami vagyonleltár. A politikus ezeken a területeken változást ígér, többek között a leltár elkészítésével.

Az első intézkedések között említette Fellegi a korábbi privatizációs szerződések, valamint az állami és magánszektor együttműködésében megvalósuló, úgynevezett PPP beruházások felülvizsgálatát. A leendő miniszter azt ígérte, hogy a folyamatban lévő beruházásokat, pályázatokat és közbeszerzési tendereket is ellenőrzik, ahol pedig szükséges, módosítják, vagy akár le is állítják a már folyamatban lévő projekteket.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium célja lesz Fellegi szerint az is, hogy Magyarországon a magyar tulajdonú vállalkozások kedvezményt élvezhessenek a közbeszerzési eljárásokon. A leendő miniszter úgy akarja módosítani a közbeszerzési törvényt, hogy azzal helyzetbe hozza a magyar vállalkozásokat, és ne csak a nagy tőkeerejű multinacionális cégek, de a valódi munkát elvégző kis- és középvállalkozások is eséllyel indulhassanak.