Vona lemondott a mentelmi jogáról

Vágólapra másolva!
A Jobbik elnöke, Vona Gábor lemond mentelmi jogáról, ezzel utat engedve az ellene esetleg induló szabálysértési eljárásnak. Vonát a távozó kormány nevében az igazságügyi miniszter jelentette fel amiatt, hogy gárdamellényt viselt az országgyűlés alakuló ülésén.
Vágólapra másolva!

Vona Gábor, a Jobbik elnöke lemondott mentelmi jogáról az országgyűlés alakuló ülésén viselt ruhája ügyében ellene esetleges induló szabálysértési eljárás miatt - közölte kedden Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője. A közlemény szerint Vona levélben azt írta Schmitt Pál házelnöknek és az országgyűlés illetékes bizottságának, hogy "bár az alakuló ülésen viselt ruházatával semmilyen jogsértést nem követett el, az ellene ez ügyben esetlegesen induló szabálysértési eljárásban lemondott mentelmi jogáról".

A "Jobbik - Magyarországért Mozgalom a törvényes rend talaján álló párt, amelynek elnöke ígéretéhez híven nem a mentelmi jog igazságtalan kiskapui mögé bújva érvényesíti igazát, hanem bízik az igazságszolgáltatás törvényes működésében" - áll a keddi Jobbik-közleményben.

Az MTI hétfőn számolt be arról, hogy megérkezett a feljelentés Vona Gábor ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányságra (BRFK). A rendőrség közleménye szerint "a BRFK a továbbiakban a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény rendelkezéseinek megfelelően jár el".

A Jobbik elnöke ellen Bajnai Gordon távozó miniszterelnök kérésére, a kormány nevében az igazságügyi miniszter tett feljelentést amiatt, hogy Vona gárdamellényben tette le képviselői esküjét a parlament alakuló ülésén. A leköszönő miniszterelnök az alakuló ülésen felidézte: bíróság mondta ki, hogy ezek a jelképek félelmet keltenek, ezért a szervezet működése, a gárdista-egyenruha viselése jogszabályellenes.

Az országgyűlési képviselőket mentelmi jog illeti meg, így Vona Gábor csak azt követően vonható felelősségre, ha saját maga lemond a mentelmi jogáról vagy az országgyűlés kétharmados döntése megvonja tőle azt.