Martonyi János szerint jogellenes lépésre készül a szlovák kormány

2010.05.26. 12:00

Martonyi János leendő külügyminiszter szerint nincs biztonsági kockázata a kettős állampolgárságnak, viszont a szlovák kormány terve, mely szerint automatikusan megfosztanák állampolgárságuktól azt, aki más nemzet állampolgárságát felveszi, ellentétes a nemzetközi joggal.

Semmiféle biztonságpolitikai kockázatot nem jelent az, hogy Magyarország lehetővé teszi az egyéni kérelmek alapján a szomszédos országokban élő magyarok számára a magyar állampolgárság megszerzését - mondta Martonyi János leendő külügyminiszter szerdán a Sándor-palota előtt újságíróknak, miután fogadta őt Sólyom László köztársasági elnök.

A külügyi tárca leendő vezetője szerint a nemzetközi jogba ütközik és hátrányos megkülönböztetést jelent az, hogy a szlovák parlament várhatóan automatikusan megfosztja a szlovák állampolgárságuktól azokat, akik egy másik állam állampolgárságát kérik. Szerinte semmivel nem igazolható egy "ilyen típusú megtorlás", amelyre most a pozsonyi parlament készül. Martonyi szerint az új magyar kormány megalakulása után döntenek a válaszlépésekről, és mindent megtesznek azért, hogy Szlovákia újragondolja a döntést.

A magyar parlament szerdán délelőtt jelentős többséggel fogadta el a kettős állampolgárságról szóló törvényt, amely szerint a határon túli magyarok anélkül kaphatnak állampolgárságot, hogy Magyarországra költöznének. (A szavazásról itt, a törvényjavaslatról ebben a cikkünkben, arról pedig, hogy mire számítanak a szlovákiai magyarok, itt olvashat bővebben.) A szavazás után rögtön rendkívüli ülésre ült össze a szlovák kormány, amely várhatóan még szerdán megteszi az ellenlépést, és benyújtja azt a módosító indítványt, amelynek értelmében elveszti szlovák állampolgárságát az, aki másik ország állampolgárságát is felveszi. (A szlovák kormány üléséről és terveiről itt olvashat bővebben.)

KAPCSOLÓDÓ CIKK