Vágólapra másolva!
A vonatok megdobálásával szórakozó gyerekeket szeretné lebeszélni a nyári szünetben űzött veszélyes időtöltésükről a Borsod megyei rendőrség. A hatóságok az iskolai fizikaórák tananyagába építették be a járművek megdobálásának fizikai jellemzőit, hogy a robogó vonaton fellépő erőhatások ismeretével rettentsék el a gyerekeket a rongálástól.
Vágólapra másolva!

Iskolai fizikaórákon szeretné lebeszélni a gyerekeket a vonatok és más járművek megdobálásáról a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrség, amely speciális fizikaóra-vázlatot készített a járművek megdobálásának veszélyeiről. A főkapitányság közleménye szerint a nyári tanítási szünetben rendszeresen megnőnek a vonatok és más közúti járművek elleni támadások, ezért még a nyári szünet előtt eljuttatják a megelőző anyagot a megyei iskolákba.

Mivel a rendőrség szerint a nyáron felügyelet nélkül maradó gyerekek a megyében hajlamosak a vonatok dobálásával elütni az időt, a bűnmegelőzés hagyományos módszereivel szakítva az iskolai tananyagon keresztül próbálják őket megszólítani. A rendőrség egy általános iskolai fizikatanár segítségével állította össze azt a vázlatot, amely alapján a pedagógusok és a diákok a tantárgy keretein belül vitathatják meg a nagy sebességgel száguldó vonatok megdobálása során fellépő erőhatásokat, és azok következményeit.

A rendőrség közleménye szerint a tananyagban példaként Felipe Massa Forma 1-es autóversenyző 2009-es magyarországi balesetét hozzák fel, amelyben egy kocsiról leszakadó 1 kg-os rugó bukósisakon találta a 200 kilométeres sebességgel száguldó brazil versenyzőt. A sofőr a becsapódástól eszméletét vesztette, a gumifalba csapódott, és életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A főkapitányság a fizikaóra-vázlatot a napokban juttatja el a megyei iskolákba - közölték. Azokon az évfolyamokon, ahol a gyerekek még nem tanulnak fizikát, a rendőrség külön osztályfőnöki óra keretében tette feldolgozhatóvá a vonatdobálásról szóló ismereteket.