Véget érhet vagy elölről kezdődhet a Kulcsár-ügy

Vágólapra másolva!
Másodfokon ítélet születik csütörtökön a Fővárosi Ítélőtáblán Kulcsár Attila és társainak ügyében. A vádat képviselő ügyész és az egykori bróker ügyvédje is azt kéri, hogy a bíró utalja vissza első fokra az ügyet, azaz kezdjék elölről a hét éve húzódó eljárást, ugyanis az eddig született ítélet teljesen megalapozatlan volt. Más vádlottak viszont az ügy befejezését kérik.
Vágólapra másolva!

Csütörtön határozatot hoz a Fővárosi Ítélőtábla a Kulcsár-ügyben másodfokon. A tárgyalás délelőtt kilenc órakor kezdődik.

A brókerbotrány még 2003-ban pattant ki, az ügyészség 2005-ben emelt vádat mintegy kéttucatnyi vádlott ellen. Az ügy főszereplője Kulcsár Attila, a K&H Equities egykori brókere, vallomása az ügy egyik legfontosabb bizonyítéka volt. A vád szerint Kulcsár mintegy 23 milliárd forintot sikkasztott, amikor jogosulatlanul forgatta ügyfelei - állami vállalatok és magáncégek - pénzét.

A 2008-ban a Fővárosi Bíróságon született első fokú ítélet nyolc év szabadságvesztésre és vagyonelkobzásra ítélte Kulcsárt, és összesen hét vádlottra szabott ki szabadságvesztést, a vagyonelkobzások mértéke pedig jóval meghaladta az egymilliárd forintot.

A másodfokú eljárás során ritka egyetértés alakult ki az ügyész, azaz a vád képviselője, illetve Kulcsár Attila és ügyvédje között. Mindketten az előző ítélet hatályon kívül helyezését, és új eljárás elrendelését kérik, mert szerintük az ítélet megalapozatlan volt, és az eljárás hemzsegett a hibáktól. A kritikusok szerint még az sem derül ki az első fokú ítéletből, hogy Kulcsár mit követett el, és kinek, mennyi kárt okozott. A legfontosabb lehetséges hibákat ebben a cikkben összeszedtük.

Az eljárás újrakezdését követelte Kulcsár kedden az utolsó szó jogán elmondott beszédében is. Ártatlannak nem vallotta magát, de kérte előzetesből való szabadon bocsátását, és pere újratárgyalását. Emellett vádlott-társainak felelősségéről beszélt hosszabban. Kulcsár ezzel ismét megtörte a hallgatását, a másodfokú eljárásban ugyanis - amikor arról beszélt, hogy az ügy még egyáltalán nincs feltárva - jelezte, hogy a továbbiakban segíteni akarja a szálak kibogozását. Kulcsár korábban vallomásain kívül nem szólalt meg, legfeljebb írásban kommunikált.

Velük szemben tucatnyi vádlott inkább az eljárás befejezését szeretné. Sokan hangoztatták ártatlanságukat, és felmentést kértek. Az egykori ügyfelek szerint egyedül Kulcsár ügyészségen furcsa körülmények között tett vallomása szól ellenük.

Ha az Ítélőtábla úgy dönt, hogy hatályon kívül helyezi a korábbi ítéletet, akkor elölről kell kezdeni az ügyet, vagyis még újabb éveken át húzódhat az ügy.