Már nem zárkózik el az emlékműtől Tatárszentgyörgy

Vágólapra másolva!
Akár egy játszótérre, vagy egy horgásztó mellé is kerülhetne Tatárszentgyörgyön az az emlékmű, amelyet egy német művész készített a romagyilkosságok emlékére. A település - ahol tavaly egy apát és ötéves kisfiát gyilkoltak meg - korábban elzárkózott az ötlettől, de a polgármester szerint ma már többet tudnak az elképzelésről, és gondolkodnak az elhelyezés lehetőségein, bár az biztosan engedélyekhez kötött.
Vágólapra másolva!

Tavaly februárban lőtték agyon Tatárszentgyörgyön a 27 éves Csorba Róbertet és 5 éves kisfiát, házukat pedig felgyújtották. A romák elleni gyilkosságsorozat emlékére egy német származású művész, Alexander Schikowski egy öt méter magas szobrot készített, és felajánlotta Tatárszentgörgynek. A település képviselőtestülete március végén leszavazta az ötletet, a polgármester az MTI szerint azzal magyarázta mindezt a szobrásznak, hogy az alkotás mindig a tragédiára emlékeztetné a lakosokat és a faluba látogatókat, holott szeretnék azt mindannyian elfelejteni.

A szobor felállításának ügye felkavarta a tatárszentgyörgyieket. Az [origo] helyszíni tapasztalatai alapján a falubelieket nem kérdezték meg az ügyről, de sokan nem tudják mire vélni az emlékmű tervét, a halottak emlékével pedig még mindig küzdenek. A falu nem romák lakta központjában a megkérdezett tatárszentgyörgyiek többsége még meglepődött a hír hallatán, hogy szobor készül az áldozatok emlékére, és a helyiek nem igazán tudják, mit gondoljanak az ötletről. Riportunkat itt olvashatja el.

A polgármester, Berente Imréné és Alex Schikowski a közelmúltban személyesen is találkoztak - tudta meg az [origo] a művésztől, aki szerint a polgármester nyitottabbnak tűnt. Szerinte szóba került, hogy egy hamarosan felépülő játszótérre kerüljön a szobor a faluban.

Berente Imréné az [origo] kérdésére azt mondta, már jóval korábban személyesen találkoznia kellett volna a művésszel, akit "őszinte, tiszta szándékú embernek" nevezett. Azt mondta, korábban sokmindent nem tudtak a szoborrol, amiről kiderült, hogy "nem klasszikus emlékmű, hanem egy élőszobor", így akár játszótéri elem is lehet.

A találkozón felmerült, hogy a falu központjában levő templom mögött hamarosan uniós forrásból megépülő játszótéren kaphatna helyet a szobor. "A falu lakosságának fájó pont, ha a gyilkossághoz kapcsolják Tatárszentgyörgy nevét" - indokolta a polgérmster, hogy miért húzódoztak az emlékműállítástól, attól tartva, hogy rendszeres felvonulások, koszorúzások helyszínévé válhat. "De ha ez játszótéri kellék, az más" - fogalmazott. A másik ötlet az volt, hogy a faluhoz tartozó horgásztó mellett állítsák fel a szobrot - tette hozzá.

Berenténé szerint ugyanakkor nem biztos, hogy megvalósítható a két elképzelés. Játszótérre ugyanis akkor kerülhetne, ha tanúsítványa van arról, hogy az uniós szabványoknak megfelel, például nem balesetveszélyes, a szobor azonban öt méter magas. A horgásztó környékén is biztosan építési engedélyre lenne szükség egy ekkora tárgy felállításához - mondta. A polgármester azt mondta, annyit ígért Schikowskinak, hogy még beszélnek a szoborról, ő pedig felveti a képviselőtestület előtt a témát. A kérdésre, hogy ha minden engedély beszerezhető lenne, akkor kaphatna-e helyet a szobor Tatárszentgyörgyön, óvatosan azt válaszolta: "Ha lenne tanúsítvány, vagy építési engedély, akkor hajlok rá, hogy esetleg."

A német válogatott is segített

Szombaton a tatárszentgyörgyi romagyilkosság helyszínén járt a német labdarúgó-válogatott delegációja. A magyar-német barátságos labdarúgó-mérkőzést előtt a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) küldöttsége azért utazott a Pest megyei településre, hogy a tavaly februári támadás során kiégett ház újraépítésében segédkezzen, és ajándékot adjon az iskolásoknak.

A labdarúgók focimezeket és labdákat vittek az általános iskolásoknak, jelenlétükkel akarták demonstrálni, hogy elítélik a romák ellen elkövetett erőszakot, és szolidaritást vállalnak a megtámadott családokkal. A német focistákkal együtt megjelent Tatárszentgyörgyön Alex Schikowski is.

A Verband Deutscher Sinti und Roma német szervezet, az International Bau Orden (IBO) nemzetközi önkéntesei és a magyar Phralipe Független Cigány Szervezet májusban kezdet meg a kiégett ház felújítását. Daróczi Ágnes, a Phralipe elnökhelyettese elmondta: tavaly októberben kereste meg a német labdarúgó-szövetség és a legnagyobb német roma civil szervezetet, hogy segítséget nyújtsanak. Végigjárták a támadássorozat mind a kilenc helyszínét, és Daróczi szerint elborzadtak, milyen körülmények között élnek a túlélő családtagok. Akkor döntöttek úgy, hogy egy rekonstrukciós programot indítanak, és elsőként a tatárszentgyörgyi otthont újítják fel.

Csorba Róbertet és kisfiát 2009. február 23-ra virradóra lőtték agyon sörétes fegyverekkel, amikor Molotov-koktélokkal felgyújtott házukból menekültek. A tragédia során két kisgyermek, valamint az édesanyjuk is megsérült. A rendőrségi nyomozás adatai szerint a tatárszentgyörgyi gyilkosság annak a támadássorozatnak a része volt, amelyet a gyanú szerint az a négy férfi követhetett el, akiket tavaly augusztus közepén - két újabb gyilkosság elkövetése után - egy debreceni szórakozóhelyen fogtak el. A gyanúsítottak azóta előzetes letartóztatásban vannak. A gyanú szerint a négy Hajdú-Bihar megyei férfi összesen kilenc fegyveres és Molotov-koktélos támadást hajtott végre romák ellen az ország különböző településein, amelyek során hatan vesztették életüket, és öten életveszélyesen megsérültek.