Vágólapra másolva!
Hétfő reggelig le kellett zárni az M6-os autópálya egy szakaszát Tengelicnél, ahol több autó is megcsúszott a vízátfolyáson, és a szalagkorlátnak ütközött. Az M6 egyik leállósávja is leomlott, mert alámosta az eső. A tűzoltókhoz sorra érkeztek a bejelentések a vasárnapi viharok után országszerte, Nagykanizsán utcákat öntött el a víz, Törökbálinton autók akadtak el, Pannonhalma térségében fák dőltek az utakra. Fejér megyében húsz embert ki kellett telepíteni.
Vágólapra másolva!

Várhatóan hétfő reggelig marad lezárva az M6-os autópálya mindkét útpályája a Tolna megyei Tengelictől délre, ahol az özönvízszerű eső miatt a jobbpályán a leállósáv leszakadt - mondta Csabai Péter az M6 Tolna Üzemeltető Kft. üzemeltetési vezetője vasárnap. Délután jégeső, majd özönvízszerű eső esett egy rövid szakaszon, a környező földeken összegyűlt esővizet a vízelvezető rendszer nem tudta elvinni, alámosta a sztráda jobbpályáját - tette hozzá. Így a 127 km-szelvénynél egy vadátjáró alatt leszakadt a leállósávból körülbelül tíz négyzetméternyi burkolat, és megrongálódott a vízelvezető rendszer is.

Megvizsgálják, hogy a haladó sávok alatt stabil-e a töltés, utána döntenek arról, hogy a Pécs felé vezető oldalon lehetővé teszik-e a közlekedést, de csak hétfő reggel, mert időközben újra eleredt az eső. Emiatt nem oldják fel az útzárat a balpályán sem, amelyet balesett miatt zártak le ugyanazon a szakaszon. A baleset azért történt, mert a víz betört az autópályára, ezen megcsúsztak az autók. Négy autót érintett a baleset, de nem egymással ütköztek, hanem egymást követően csapódtak a szalagkorlátnak. Az M6-os autópályán a tengelici és szedresi csomópont között nem lehet közlekedni, a rendőrök a 6-os főútra terelik a forgalmat.

A 6-os főúton sem zavartalan azonban a közlekedés, vasárnap este bejelentették, hogy nem tudták felszabadítani az utat, továbbra is víz borítja az úttestet. A főút ezért le van zárva Dunaszentgyörgy közelében; és a korlátozás várhatóan reggelig érvényben marad. A főutat a délutáni esőzés miatt víz és sár borítja Dunaszentgyörgytől délre. A közútkezelő munkagépekkel igyekezett felszabadítani az utat, de a markolók megsüllyedtek, így nem sikerült elvezetni a vizet, sarat. A rendőrség ezért továbbra is eltereli a forgalmat Dunaszentgyörgyön át Fadd felé.

Fotó: MTI
A leszakadt leállósáv

Elakadtak a vízben a kocsik

Hatalmas felhőszakadás volt Érden és Törökbálinton is vasárnap délután. A nagy mennyiségű eső miatt sok riasztás érkezett a tűzoltókhoz, elsősorban szivattyúzni hívják őket, mivel a víz utcákat, házakat és kerteket öntött el, utak váltak járhatatlanná, több autó pedig elakadt - közölte Kis-Guczi Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeletese.

Törökbálinton, a Szent István utca egy részét elöntötte a víz, a lezúduló csapadék befolyt a házakba is. Szintén Törökbálinton, a Bajcsy- Zsilinszky utca M7-es autópálya alatt lévő szakaszán egy méter magasságban gyülemlett fel a víz. Itt két kocsi is elakadt, a víz az autók lámpájáig ért, a rendőrség segítségével vontatták ki a bajba jutott járműveket.

Takarítják az utakat, szivattyúzzák a vizet a pincékből

A Zala megyei Nagykanizsán több utca is víz alá került, valamint pincéket öntött el az esővíz vasárnap délután. A város keleti részében, több utcában is 15-20 centiméteres, az autók tengelyét is elborító sáros víz hömpölygött a felhőszakadást követően. A Rózsa és a Hevesi utca sarkán, a Bartók Béla utcában, de még az itt lévő lakótelepi házak közötti parkolókban is magasan állt az autók között az elfolyni nem tudó víz.

Több helyen fákat döntött, nagyobb ágakat tört a 82-es útra a vasárnap délutáni vihar Pannonhalma térségében - közölte a katasztrófavédelem győri ügyelete. A tűzoltók már elkezdték az utak letakarítását, de a törzsek, ágak még akadályozzák a forgalmat. Közben Bakonypéterdre egy megáradt patakhoz riasztottak őket, amely az első jelzések szerint házakat veszélyeztet.

Felhőszakadás volt a Balaton déli partján is vasárnap; a térségében rövid idő alatt húsz milliméter eső esett. Szántódon, Zamárdiban több pincében szivattyúzni kellett a vizet, Balatonföldváron megteltek a vízelvező árkok. Balatonföldváron a vasúti vezetékre zuhant faágat kellett eltávolítani, a vasúti közlekedésben azonban ez nem okozott fennakadást.

Megáradt patakok ellen védekeznek

Mintegy 20 embert kellett kitelepíteni vasárnap este a Fejér megyei Igar-Vámszőlőhegyen és Igar-Vámpusztán, ahol a nagymennyiségű csapadék nyomán víz-és sár árasztotta el az utcákat. Elhelyezésükről az önkormányzat gondoskodott.

Győr megye hét falvában veszélyeztetett házakat a vasárnap délutáni esők miatt kiáradt patak, de a helyzet a legtöbb helyen már normalizálódik - közölték a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletén. Bakonypéterden négy épületet veszélyeztetett a patak, miután vizét megduzzasztotta az eső; ide homokzsákokat vittek. Győrasszonyfán egy utcát öntött el a helyi vízfolyás, míg Nyalkán mintegy ezer zsákkal sikerült megvédeni a víz által fenyegetett 20-25 házat.

Veszprémvarsánynál a víz alámosta a vasútvonal töltését, így ott csak egy pályán, sebességkorlátozás mellett közlekedhetnek a vonatok.