Jégkrémes kocsik miatt foszthatják meg trónjától a Városliget királyát

Vágólapra másolva!
"Furcsa dolgokat" találtak a Városliget egyetlen lakott épületének udvarán a zuglói önkormányzat munkatársai. A házban 1994 óta lakik egy fegyvermester családjával és bár az önkormányzat évek óta szeretné rábírni őket, hogy költözzenek el, nem tudnak megegyezni. A fegyvermester szerint azok a jégkrémes kocsik szúrtak szemet az önkormányzatnak, amelyek az udvaron állnak, és amelyek miatt elveszítheti a jogot arra, hogy ott lakjon. Az önkormányzat hallgat, de illetékese azt ígéri, egy éven belül pont kerülhet a 15 éve húzódó történet végére.
Vágólapra másolva!

Május utolsó hetében kivonult Limpek Sándor nyugdíjas fegyvermesterhez a zuglói önkormányzat vagyonkezelőjének több munkatársa, hogy rendbe tegyék Limpek házának kerítését. Limpek az egyetlen olyan ember, akinek a Városligetben van bejelentett lakóhelye, ő lakik a liget közepén álló, az önkormányzat tulajdonában lévő lakóházban, amelyet bérel a kerülettől.

"Küldtünk egy felszólítást Limpek úrnak, hogy szállítassa el az udvaron lévő dolgokat, mert kimegyünk, hogy rendbe hozzuk a kerítést. Biztosítottuk róla, hogy a házhoz senki nem fog hozzányúlni. Amit ott találtunk, durvább annál, mint amire számítottunk: a dzsungellel benőtt kerítés alatt szemétre és furcsa dolgokra bukkantunk" - mondta az [origo]-nak Bokor István, a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója. Bokor többszöri kérdésünkre sem árulta el, hogy mik azok a furcsa dolgok, amelyek szemet szúrtak a vagyonkezelő munkatársainak. Annyit mondott, amint döntés születik az ügyről, részletesebben is beszél majd.

Limpeknek nem ez az első összetűzése az önkormányzattal lakása miatt. Évek óta hadakozik különböző hivatalokkal, hogy továbbra is a ligetben lakhasson vagy számára elfogadható cserelakást kapjon. A Városliget közepén álló, az Állatkerttel azonos helyrajzi számon lévő, több mint százéves épület körüli vita egy éve erősödött fel Limpek és az önkormányzat között, de kisebb-nagyobb megszakításokkal már 15 éve tart.

Az ódon épület korábban volt fürdőház, lovassági csendőrőrs, majd a főkertész szolgálati lakása is, Limpek és családja 1994-ben szerezte meg, egy tehermentes gödi kertes családi házat adott az ingatlanért cserébe. Az önkormányzat szeretné kiebrudalni Limpeket arra hivatkozva, hogy az épületet máshogy szeretnék hasznosítani. A kerület szerint azonban a fegyvermester túl nagy ellenértéket kér egyedülálló adottságokkal rendelkező házáért, ezért évek óta képtelenek megegyezni. (A szövevényes előzményekről itt és itt olvashat további részleteket.)

A dühös fegyvermester

Nem csak a vagyonkezelő, Limpek is fel van háborodva a májusi látogatás után. Szerinte a kerítés felét lebontották a vagyonkezelő munkatársai és egy 150 centi magas, átlátható dróthálót építettek a helyére. Szerinte ez sérti a személyiségjogait, mert mostantól "minden ligetben sétáló úgy lát be az udvarra, ahogy akar". Szerinte a kerületnek nem volt engedélye a bontásra, mert azt csak a Műemlékvédelmi Hivatal rendelheti el.

Limpek szerint a vagyonkezelő munkatársai azokat a jégkrémes kocsikat találták problémásnak, amelyeket a ligeti árusok helyeztek el háza udvarán és a garázsban. "Azt mondták, hogy engedély nélkül adtam bérbe a területet" - állította, hozzátéve, hogy "kilátásba helyezték, hogy az engedély nélküli bérbeadás miatt gyorsított eljárásban kirakják a házból vagy lebontják az általa korábban felépített kis szobát". Limpek szerint azonban a kertről nincs szó a házról szóló bérleti szerződésen, így nem sértette meg a bérbeadás szabályait azzal, hogy megengedte a ligeti árusoknak, hogy betolják hozzá az eső elől a kocsikat.

Elhárították az életveszélyt

Korábban a kerület felvetette, hogy életveszélyessé nyilvánítják az épületet, Limpeknek és családjának mennie kell. Az épületet ősz óta életveszélyessé nyilvánították, de Bokor szerint "átmeneti elhárítást végeztek". "Mi most nem látjuk, hogy közvetlen veszélyben lennének az ott lakók" - mondta.

Bokor szerint tavaly ősz óta újabb bérleményt ajánlottak Limpeknek cserében a városligeti épükletért. Bokor azt állította, "előfordult, hogy megegyeztek Limpekkel", és a lányával is megbeszélték, hogy cserelakásokat biztosítanak nekik, de "a jelenlegihez hasonló adottságú telket" biztos, hogy nem tudnak adni nekik. Limpek ugyanakkor azt állította, hogy szeptember óta írásos ajánlatot nem kapott az önkormányzattól vagy a vagyonkezelőtől.

Bokor szerint még egy évre van szükségük ahhoz, hogy a "területet rangjához méltó módon hasznosítsák". Hogy mi lesz az épület további sorsa, arról pályázat útján fognak dönteni.