Összeveszett a nagykanizsai közgyűlés a polgármester szabadságán

Vágólapra másolva!
Félbeszakadt a nagykanizsai közgyűlés hétfői ülése a Fidesztől eltávolodott polgármester és a Fidesz-frakció vitája miatt. A fideszesek ki akarták adni a polgármesternek a felhalmozott 78 napnyi szabadságát, nehogy pénzben akarja megváltani a ciklus végén. A polgármester szerint a Fidesz csak el akarja őt távolítani, hogy manipulálhassák a közbeszerzéseket. 
Vágólapra másolva!

Félbeszakadt hétfőn a nagykanizsai közgyűlés ülése, miután a polgármester nem kívánta tárgyalásra bocsátani azt az előterjesztést, amellyel csaknem négyhónapos szabadságra küldték volna őt. A képviselők elé került, bár a soros közgyűlés napirendjén nem szerepelt Szőlősi Márta fideszes képviselő előterjesztése, amelyben azt indítványozta: a közgyűlés, mint a polgármester munkáltatója, adja ki a polgármester 78 napnyi felhalmozott szabadságát. Így június 1-től szeptember 20-ig tartana a városvezető távolléte, és így elkerülhető lenne, hogy a ciklus végén sabadságmegváltásként mintegy 2,5 millió forintot kelljen neki kifizetni.

Marton István polgármester - akit 2006-ban még a Fidesz támogatásával választottak meg, de azóta megromlott a viszonya a frakcióval - azt mondta: szerinte az eltávolításával a kórház felújításával és a csatornaberuházással kapcsolatban "manipulálhatnák a közbeszerzéseket". Szerinte ezekkel bő egymilliárd forint veszteséget okozhatnának a képviselők a városnak.

A polgármester szerint a közgyűlés szervezeti és működési szabályzata szerint törvénytelen az előterjesztés, mert a város vezetője maga rendelkezik a szabadságáról, ezért nem szavaztatta meg a napirendre vételét. Úgy fogalmazott: látszólag az a szándék, hogy elkerüljék a pénzbeni kifizetést, de közölte, hogy lemond szabadságának megváltásáról.

Bíróságtól kéri a közgyűlés a törvényesség helyreállítását

A vitában Bizzer András fideszes képviselő az önkormányzati törvény alapján közölte a polgármesterrel, hogy a közgyűlés - mint munkáltató - működését akadályozza, ha nem is szavaztat a napirendre vételről. Az SZDSZ-es Röst János kijelentette: már pénteken írásban fegyelmi eljárást kezdeményezett az előre sejtett törvénytelenség miatt, amire válaszul a polgármester kijelentette, hogy ez az előterjesztés is törvénytelen, mert nem tartalmaz rövid indoklást.

Tuboly Marianna jegyző törvényességi észrevételt akart tenni amiatt, hogy a polgármester nem szavazta meg sem a szabadságáról, sem a kilátásba helyezett fegyelmijéről szóló javaslatot. Felszólalása miatt azonban szóváltás alakult ki a polgármesterrel, aki ennek lezárásaként kikapcsoltatta a jegyző mikrofonját.

Ezután döntésképtelenné vált a közgyűlés, mert a 25 képviselő túlnyomó többsége - a fideszeseken kívül jó néhány ellenzéki képviselő is - kikapcsolta a szavazógépét. A polgármester berekesztette a közgyűlést, és a fél órával későbbi időpontban sem volt meg a határozatképesség az egyébként tervezett közel 70 napirendi pont megtárgyalására.

Újabb viták után Marton István közölte, hogy érdemi munka nélkül véget ért a közgyűlés, ám a testület tagjai még órákig nem hagyták el az üléstermet. Hosszan vitatkoztak és keresték a lehetőséget, miként lehet mégis megtárgyalni a legfontosabbnak tartott intézményi kinevezéseket és az önkormányzati társaságok zárszámadását érintő témákat, de a közgyűlés jogász tagjai sem tudtak megoldást találni. Arra hivatkoztak, hogy az önkormányzati törvény szerint csak a polgármester akadályoztatása esetén hívhat össze közgyűlést az alpolgármester, a közigazgatási hivatalnak pedig mostani helyzetében nincs módja a törvényesség felügyeletére.

Végül arra a megállapodásra jutottak, hogy írásban azonnal lemondásra szólítják fel a polgármestert, és ezt a kezdeményezést a 25 képviselőből 20 alá is írta. Ezt követően közös sajtótájékoztatón a Fidesz, az MSZP, az MSZDP és az SZDSZ egy-egy képviselője bejelentette: a nagykanizsai közgyűlés tagjai bírósághoz fordulnak, kérve, állítsák helyre Nagykanizsán a közgyűlés törvényes működésének kereteit.