Először faggatják az új kormányt a parlamentben

Vágólapra másolva!
Az országgyűlés keddi ülésen hangzanak el először az új minisztereknek címzett interpellációk és kérdések. Zárószavazásra kerül egy sor törvényjavaslat, köztük a fizető parkolásról szóló javaslat, és törvénymódosítással zárhatják le a XII. kerületi turulszobor öt éve húzódó ügyét.
Vágólapra másolva!

Határozathozatalokkal folytatja munkáját kedden reggel a parlament. A képviselők döntenek a 2011-es népszámlálásról szóló törvény módosításáról. Az előző ciklusban a kormánytöbbség a Fidesz tiltakozása és Sólyom László köztársasági elnök vétója ellenére kihagyta a népszámlálás kérdőívéről a vallásra vonatkozó kérdést. A fideszes Balog Zoltán, illetve KDNP-s Semjén Zsolt és Szászfalvi László ezt pótolnák, illetve részletesebben kifejtenének egyes kérdéseket (a javaslatról itt olvashat).

Szavazni fog a parlament a fizető parkolás új szabályozásáról szóló - az önkormányzati törvényt, illetve a közúti közlekedésről szóló törvényt módosító - javaslatokról is. Az Alkotmánybíróság 2009 novemberében semmisítette meg a jelenlegi parkolási szabályozás több pontját, és június 30-ig adott időt az országgyűlésnek, hogy rendezze a helyzetet. A szűkös határidő miatt a képviselők eltérnek a házszabálytól, és ugyanazon a napon szavaznak a módosító indítványokról és a javaslatok egészéről.

A fideszes képviselők által benyújtott javaslatok értelmében egy óra parkolásért maximum egy liter 95-ös benzin átlagárának kétszeresét, idén 545 forintot kérhetnék el. A Fidesz a javaslat szerint kikötné, hogy a parkolás biztosítása az önkormányzat feladata, amiben részt vehetnek magáncégek, de csak megszabott feltételekkel (a törvényjavaslatról itt olvashat részletesen).

Elfogadhatja a parlament Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere és Szabó Erika fideszes képviselő törvényjavaslatát, amely pontot tehet a hegyvidéki turulszobor 2005 óta húzódó ügyének végére (a fővárosi önkormányzat által lebontásra ítélt szobor bonyolult jogi vitákkal eltelt ötéves történetéről itt talál összefoglalót). A képviselők javaslata szerint a fővárosnak többé nem lenne beleszólása abba, hogy a kerületi önkormányzatok milyen műalkotásokat állítanak fel saját területükön.

Ebben a ciklusban először intézhetnek a képviselők interpellációkat és kérdéseket az új kormány tagjaihoz. A kedden délután elhangzásra tervezett interpellációk listáját itt, a kérdésekét pedig itt találja.