Összejöhet a kormányzati spórolás Orbánnak

Vágólapra másolva!
Jóval kevesebb pénzbe fog kerülni az eddigi információk alapján az Orbán-kormány tisztviselőinek bére, mint amennyit a Bajnai-kormány költött ugyanerre a célra. Eddig 9 miniszter és 42 államtitkár kapta meg kinevezését, akik alig a 63 százalékát keresik majd a Bajnai-kormány tisztviselői által kapott pénznek. Orbán azonban még nem mutatta be a helyettes államtitkárokat és rajtuk megcsúszhat a kormányzati spórolás: a Bajnai-kormány bérköltségét pont az ő elődeik dobták meg.
Vágólapra másolva!

A bizalom visszaszerzése felé vezető út első lépésének nevezte az új, szerinte karcsúbb kormányzati struktúrát április végén Navracsics Tibor azon a sajtótájékoztatón, ahol először hangzottak el hivatalos információk arról, hogyen képzeli el a kormányzati munkát a Fidesz. Az már a választások előtt kiderült, hogy a Fidesz kevés minisztert és sok államtitkárt szeretne, a részletek azonban csak lassan váltak világosság, az pedig még most sem egyértelmű, hogy lehet-e spórolni az új felépítéssel vagy sem.

Szerdán nevezte ki Sólyom László köztársasági elnök az új államtitkárokat és közigazgatási államtitkárokat, akik összesen 42-en lesznek. Ők felelnek majd a minisztériumok és a parlament közti kapcsolattartásért, hozzájuk tartoznak egyes szakterületek, például az oktatás, az infokommunikáció, az egészségügy. Az ő főnökeik lesznek a miniszterek, akik 9-en vannak, illetve a kormány tagja Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, aki miniszterelnök-helyettes lesz.

Ezzel még nem végleges a kormányzati vezető tisztviselők létszáma, mivel a már kinevezett 42 államtitkáron kívül lesznek még úgynevezett helyettes államtitkárok is, de őket nem a köztársasági elnök nevez ki, hanem a miniszter javaslatára a miniszterelnök. Rétvári Bence államtitkár a szerdai kinevezések után azt mondta: a helyettes államtitkárok végleges száma jövő héten derül ki.

Hogy kerestek Bajnai emberei?

Az [origo] arra volt kíváncsi, hogy a 42 eddig ismert államtitkár és a 9 miniszter valóban karcsúbb kormányzati felépítés-e, ahogy azt Navracsics reklámozta. Ezért kiszámoltuk, hogyan alakulhat az állami vezetők bérköltsége az Orbán-kormányban az előző ciklus végéhez képest.

A Bajnai-kormányban a miniszterelnök mellett 15 miniszter, 20 államtitkár és 51 szakállamtitkár dolgozott. A miniszterek és az államtitkárok javadalmazását az új parlament által hozott, az kormány tagjainak és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény alapvetően ugyanúgy szabályozza, ahogyan a Bajnai-kormány idején volt.

A miniszterek alapilletménye a jelenleg 38 500 forintos köztisztviselői illetményalap 15,6-szorosa, az államtitkároké pedig a köztisztviselői illetményalap 12-szerese. Ennél ténylegesen több pénzt kaptak eddig is és többet fognak kapni az új kormányban is, mert a törvény alapján jogosultak illetménykiegészítésre, amelynek összege az alapilletmény fele, de jár nekik vezetői illetménypótlék is, az alapilletmény 65 százaléka.

A Bajnai-kormány államtitkárainak havi bruttó illetménye így 997 200, a minisztereké pedig 1 101 900 forint volt. Ez valamivel kevesebb annál az 1,29 millió forintos összegnél, amelyre a törvény lehetőséget adott volna, mert tavaly május 18-án az Országgyűlés megszavazta, hogy a miniszterek havi fizetése 15 százalékkal csökkenjen.

A szakállamtitkárok illetménye ugyanúgy épült fel, mint a minisztereké vagy az államtitkároké, azzal a különbséggel, hogy az ő esetükben a szorzó 9. A Bajnai-kormány 51 szakállamtitkára ez alapján 745 ezer forintot keresett volna havonta, de a törvény lehetővé tette, hogy a miniszter legfeljebb 30 százalékkal megemelje a fizetésüket. A Miniszterelnöki Hivatal honlapján közzétett adatok szerint az 51 szakállamtitkár többsége többet is keresett a 747 900 forintnál, a legtöbbjük havi bruttó illetménye 897 500 forint volt, de akadt 900 ezer fölötti fizetés is.

Hogy keresnek Orbán emberei?

Az Orbán-kormányban nemcsak az államtitkárok, hanem a közigazgatási államtitkárok is a 12-szeres szorzó alapján kapják majd a fizetésüket, és esetükben lehetőség lesz arra is, hogy alapilletményüket a miniszter legfeljebb 30 százalékkal megemelje.

A Bajnai-kormány 15 minisztere összesen 16 528 500 forintot keresett havonta, a 20 államtitkár összsen 19 944 000 forintot vihetett haza, míg az 51 szakállamtitkár összbére 900 ezer forintos átlaggal számolva körülbelül 45 900 000 forint volt. Vagyis a Bajnai-kormány vezetőinek bérére havi 82 372 500 forintot költött összesen az állam.

Ha az Orbán-kormány miniszterei ugyanannyit fognak keresni, mint a Bajnai-kormány miniszterei, akkor a 9 ember havonta összesen 9 917 100 forintba kerül majd havonta az államnak. Ugyanakkor az új parlament által elfogadott törvény lehetővé teszi, hogy ne csak 15, hanem akár 20 százalékkal csökkentse a miniszterelnök fizetésüket, tehát elképzelhető, hogy ennél végül kevesebb pénzt fognak kapni az Orbán-kormány miniszterei. Ha Orbán meglépné a 20 százalékos fizetéscsökkentést, akkor a miniszterek fizetése 1,032 millió forint lenne.

Ha az Orbán-kormány tagjai nem élnek a fizetésemelések törvény adta lehetőségével, az eddig kinevezett 42 államtitkár és közigazgatási államtitkár fejenként havi 997 200 forintot fog kapni, ami összesen 41 882 400 forint. Így az Orbán-kormány államtitkárainak, közigazgatási államtitkárainak és minisztereinek bére (ha az utóbbi annyi marad, mint a Bajnai-kormány idején) összesen havi 51 799 500 forint lesz. Ez 30,57 millió forinttal kevesebb, mint a Bajnai-kormány tisztviselőinek kifizetett összeg.

Ebben az összegben azonban még nincsen benne a leendő helyettes államtitkárok bére, akik ugyanannyit fognak keresni, mint a Bajnai-kormány szakállamtitkárai. Ez alapján a helyettes államtitkároknak legalább havi 745 ezer forintos fizetés jár majd, tehát ahhoz, hogy az Orbán-kormány tényleg spóroljon a vezetők összbérén, az kell, hogy 41-nél kevesebb legyen a helyettes államtitkárok összlétszáma.