A tárgyaláson vitatkozott a bírósággal a Budaházyt védő jobbikos képviselő

Vágólapra másolva!
A Központi Nyomozó Főügyészséghez fordult Gaudi-Nagy Tamás, az államellenes bűnökkel vádolt Budaházy György védője, mert szerinte egy korábbi tárgyaláson valótlanságokat írtak a jegyzőkönyvbe. Gaudi szerint a tárgyalást nem kellene folytatni, a Fővárosi Ítélőtáblán mégis megkezdődött szerdán az iratismertetés.
Vágólapra másolva!

Feljelentést tett az államellenes bűncselekménnyel vádolt Budaházy György másodfokú büntetőperének szerdai tárgyalása előtt a védő, Gaudi-Nagy Tamás. Az ügyvéd - aki a Jobbik parlamenti képviselője - közokirat-hamisítás és hivatali visszaélés miatt fordult a tárgyalás előtt percekkel a Központi Nyomozó Főügyészséghez, mert szerinte az előző tárgyaláson a jegyzőkönyvbe valótlanságok kerültek.

Azt mondta, amikor az előző tárgyalás jegyzőkönyve szerint elhagyta a tárgyalótermet, és a bírói tanács ezért 200 ezer forintos rendbírsággal sújtotta, a valóságban a tárgyalóteremben volt, a bírságoló végzést pedig nem a tanács, hanem a tanács elnöke hozta, és ezt a védő képfelvételekkel tudja bizonyítani.

A Fővárosi Ítélőtáblán szerdán kezdődött tágyalás elején az ügyvéd közölte, hogy a feljelentés mellett indítványozta az eljáró tanács kizárását. Gaudi azt mondta, nem lát lehetőséget a tárgyalás folytatására azért sem, mert a bírósági épület "rendőri megszállás" alá került. A tábla ennek ellenére megkezdte az iratismertetést.

Gaudi szerint "komoly kételyek" támadtak az eljáró bírák pártatlanságával kapcsolatban. Szerinte a tábla állam elleni bűncselekmény ügyében "vette magának a bátorságot", hogy még a látszatára se ügyeljen annak, hogy vélt vagy valós politikai elvárásoknak felel meg. "Mindenkinek az lesz a legjobb, ha átadják az ügyet másnak, hiszen a rendszer megdőlt" - mondta az eljáró bírói tanácsnak a védő, megjegyezve azt is, hogy "forradalomnak nevezett" változások zajlottak le az országban, és megszűnt a vádbeli cselekmény társadalomra veszélyessége.

Kérte a nagy terjedelmű elsőfokú ítélet teljes egészében történő ismertetését, annak megkezdése után azonban hamarosan félbeszakította a felolvasást azzal, hogy halaszthatatlan parlamenti elfoglaltságai miatt szünetet kér. A tanácselnök úgy döntött, hogy erre csak az iratismertetés után kerülhet sor, mire a jobbikos honatya kérte jegyzőkönyvbe venni, hogy akadályozzák képviselői feladatai ellátásában, majd pedig a bírói felolvasással párhuzamosan fennhangon telefonált.

Az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészületével vádolt Budaházy Györgyöt, tucatnyi internetes írása miatt, tavaly szeptemberben első fokon felfüggesztett börtönre ítélte a Fővárosi Bíróság.

Nem akartam erőszakkal megszerezni a hatalmat, és nem is hívtam fel erre senkit - mondta Budaházy György a bíróságon. Azt mondta, "érdemi védekezése" van, és hosszasan elemezte, hogyan jutottak el 2006 őszéig. Idézte Orbán Viktort, aki arról beszélt a közelmúltban, hogy "lezárult az átmeneti korszak", Budaházy szerint ez a kijelentés is "sejteti, hogy nem volt teljesen korrekt az elmúlt húsz év". Budaházy elemezte a per tárgyává tett 13 írását is.