Házkutatás volt a Jobbikkal szövetkező rendőrszakszervezetnél

Vágólapra másolva!
A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezet honlapján hozzászólók adatai érdekelték az ügyészséget, amely házkutatást tartott az érdekképviselet irodájában. A nyomozás a honlapon megjelent írások miatt, bujtogatás gyanújával folyik. Emiatt korábban nem jogerősen már elítélték a szakszervezet vezetőjét, Szima Juditot, aki tavaly szerepelt a Jobbik EP-listáján is.
Vágólapra másolva!

Házkutatást tartott hétfőn a Budapesti Katonai Ügyészség a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezet (TMRSZ) szekszárdi irodájában - közölte szerdán az MTI-vel Szima Judit, a szakszervezet főtitkára. Szima szerint az ügyészség azt kérte, hogy a szakszervezet adja ki a honlapján regisztráltak adatait, mert bizonyítékuk van arra, hogy a TMRSZ tárol ilyen adatokat.

"A jelen lévő ügyész közölte, hogy vagy elviszik a szervert, vagy letöltik az adatállományt" - mondta Szima, aki szerint két rendőr volt a helyszínen, akik azt az utasítást kapták, hogy ne engedjék őt a szerver közelébe. "Az egyik rendőr lefogott és hátracsavarta a karomat" - állítja a szakszervezeti vezető. Szima panasszal élt a házkutatás ellen, illetve orvosi látleletet készíttetett, mert a karján húzódást és rándulást szenvedett.

Bujtogatás miatt nyomoznak

A TMRSZ főtitkára a házkutatás előzményeit a szakszervezet honlapján még tavaly megjelent közlemény miatt indult eljárás részének nevezte. A szakszervezeti honlapon 2009. szeptember 23-án közzétett Tájékoztatás a Bajnai Gordon vezette kormányzat újabb rendőrellenes intézkedéséről című írás Győr-Moson-Sopron megyében 122 rendőrségi dolgozó elbocsátásáról tesz említést, és összefogásra szólít fel.

Szima tudomása szerint bujtogatás vétsége miatt indult vele szemben eljárás. A közleményhez 36-an szóltak hozzá a honlapon, ennek a 36 embernek kérték az adatait, nevüket, rendfokozatukat, beosztásukat. A szakszervezeti vezető szerint ilyen adatokat nem kértek és nem tárolnak a hozzászólókról.

Az MTI-nek nem sikerült elérnie Balogh Zoltánt, a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivőjét. Balogh szerdán az MR1-Kossuth Rádiónak megerősítette, hogy az ügyészség bujtogatás vétsége miatt folytat eljárást, és ennek során május 31-én házkutatást tartott a TMRSZ székhelyén, de a nyomozás érdekeire hivatkozva részleteket nem közölt. A szóvivő nyilatkozata szerint egyelőre ismeretlen tettes ellen nyomoz a Budapesti Katonai Ügyészség.

A jobbikos kapcsolat

Szima Juditot egy másik ügyben idén februárban már bűnösnek találta a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa folytatólagosan elkövetett bujtogatásban. Az elsőfokú ítéletben 160 ezer forint pénzbüntetést szabtak ki rá, mellékbüntetésként pedig lefokozták, megfosztották alezredesi rendfokozatától. A főtitkárra kirótt büntetés ellen az ügyészség és Szima is fellebbezett. A katonai ügyész - aki 3 év börtönbüntetést és lefokozást kért.

A Budapesti Katonai Ügyészség vádirata szerint még 2007 májusában került fel a szakszervezet honlapjára Szima Judit rendelkezésére három olyan dokumentum, amelyek tartalma a vád szerint "alkalmas arra, hogy a rendőrség állományán belül az elöljáró, illetve a szolgálati rend, vagy fegyelem iránt engedetlenséget szítson".

A TMRSZ tavaly májusban együttműködési megállapodást kötött a Jobbikkal. A szerződés szerint a párt a jövőbeli politikai programjaiban a TMRSZ javaslatait is figyelembe véve dolgozza ki a rendészeti kérdések megoldását. Szima Judit a tavalyi európai parlamenti választásokon a Jobbik listájának negyedik helyén szerepelt, de végül nem szerzett mandátumot (Szima Judittal tavaly készült interjúnkat itt olvashatja).