Orbán kijelölte a miniszterelnök-helyetteseket

Vágólapra másolva!
Június 1-től Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi és Semjén Zsolt tárca nélküli minisztert jelölte ki miniszterelnök-helyettesnek Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő helyettesítésére első helyen Semjén Zsolt jogosult.
Vágólapra másolva!

Június 1-jei hatállyal kijelölte Orbán Viktor miniszterelnök két miniszterelnök-helyettesét. A Magyar Közlöny keddi számában kihirdetett rendelet szerint Orbán miniszterelnök-helyettesként Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert és Semjén Zsolt tárca nélküli minisztert jelöli ki. A miniszterelnök helyettesítésére első helyen Semjén Zsolt tárca nélküli miniszter jogosult.

A miniszterelnök-helyettesi kinevezésre az alkotmány - a fideszes Navracsics Tibor és Répássy Róbert, valamint a KDNP-s Rétvári Bence előterjesztésében kormánypárti és jobbikos szavazatokkal és egy LMP-s képviselő támogatásával elfogadott - új rendelkezése ad lehetőséget.

Az alaptörvény rögzíti, hogy a miniszterelnök a miniszterek közül miniszterelnök-helyettest jelöl ki. Ha a miniszterelnök megbízatása halála, választójogának elvesztése, illetve összeférhetetlenségének megállapítása miatt szűnik meg, az új kormányfő megválasztásáig a miniszterelnök hatáskörét a miniszterelnök-helyettes gyakorolja; több helyettes esetén pedig az első helyen kijelölt.