Csak a várban és a Citadellánál lesz olcsóbb a parkolás Budapesten

Vágólapra másolva!
Csak a legdrágább övezetekben, a budai várban és a Citadellánál kell majd kevesebbet fizetni a parkolásért a fővárosban, a többi övezetben változatlanul hagyja a díjakat a fővárosi közgyűlés csütörtökön elfogadott új parkolási rendelete. A díjakat a parlamentben kedden megszavazott törvénymódosítás miatt kell mérsékelni.
Vágólapra másolva!

Új parkolási rendeletet fogadott el csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés. A szabályozásra azért volt szükség, mert a korábbi rendeletet az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette, és június 30-ig adott időt az új szabályok megalkotására. A parlament kedden elfogadta az ehhez szükséges törvénymódosításokat. Az új törvény szerint egy óra parkolásért maximum a 95-ös benzin előző évi átlagárának kétszeresét lehet elkérni. Ez jelenleg 545 forint, ezért kellett mindenképpen csökkenteni a várban és a Citadellánál az óránként 640 forintos parkolási díjat.

Az új rendelet a többi parkolási övezetben meghagyja a korábbi árakat, de a pótdíjak mértéke változik (az új szabályokról ebben a cikkben olvashat bővebben). A kedden elfogadott törvény azt is megszabta, hogy a várakozási díj és a pótdíj után nem lehet késedelmi kamatot kérni. A rendelet szerint a parkolási díjból kedvezményt kaphatnak a hibrid és az elektromos üzemű gépjárművek, és a lakossági várakozási, illetve behajtási-várakozási hozzájárulás esetén nem kötelező, hogy a munkáltató legyen a gépjármű üzemben tartója, hanem elegendő, ha azt a munkáltató lízingeli vagy tartósan bérli.

Az áruszállítási, a közhasznú áruszállítási, a szervizszolgáltatási, az eseti és a sportszervezeti behajtási-várakozási hozzájárulás várakozási díja különösen indokolt esetben, egyedi elbírálás alapján korlátlanul csökkenthető, amelyről a városüzemeltetési és környezetgazdálkodási bizottság dönt. A rendvédelmi szervek és a Fővárosi Közterület-felügyelet behajtási és várakozási hozzájárulásának neve - változatlan feltételek mellett - városrendészeti behajtási-várakozási hozzájárulásra módosul.

A fővárosi képviselők egyhangúlag, 62 igen szavazattal döntöttek a rendelet megalkotásáról, a főváros rendelete az Országgyűlés által megalkotott törvények, illetve módosítások hatálybalépésének napján lép hatályba

A rendeletet előterjesztő Ikvai-Szabó Imre befogadta Wintermantel Zsolt (Fidesz) módosító indítványát, amely szerint a kerületi önkormányzatok saját rendeletükben a várakozóhelyek tekintetében a fizetési időszak kezdetét reggel 8 óra helyett 8 óra 30 percben határozhatják meg. A vitában Wintermantel Zsolt jelezte: mivel a fővárosban a parkolási díjakat a BKV-jegyárakhoz kötik, amennyiben ősszel a Fidesz nyeri az önkormányzati választást, csökkentik a BKV jegyárait, és így csökkentik a parkolási díjakat is.