Vágólapra másolva!
Világháborús mártírokról nevezte el a dunai alsó rakpartokat csütörtöki döntésével a Fővárosi Közgyűlés. Az erről szóló javaslatot egyhangúlag szavazták meg a jelen lévő képviselők.
Vágólapra másolva!

Egyhangúlag, 56 igen szavazattal megszavazta csütörtök délután a Fővárosi Közgyűlés a dunai alsó rakpartok nevének megváltoztatásáról szóló előterjesztést. A közgyűlési döntés alapján a dunai alsó rakpartok új nevei az 1944-es nyilas terror üldözötteit mentő hősöknek és mártíroknak állítanak emléket. A rakpartok névadóiról részletesen korábbi cikkünkben, itt olvashat.

A budai alsó rakpartnak a III. kerületi Mozaik utca és Árpád híd közötti szakaszát gróf Esterházy János rakpartra, az Árpád híd és a Margit híd közötti szakaszát Slachta Margit rakpartra, a Margit híd és az I. kerület Batthyány tér közötti szakaszát Angelo Rotta rakpartra, az I. kerület Batthyány tér és a Lánchíd közötti szakaszát Sztehlo Gábor rakpartra, a Lánchíd és az Erzsébet híd közötti szakaszát Friedrich Born rakpartra, az Erzsébet híd és a Szabadság híd közötti szakaszát Raoul Wallenberg rakpartra, a Szabadság híd és a Petőfi híd közötti szakaszát Valdemar és Nina Langlet rakpartra nevezték át.

A pesti alsó rakpart neve a következőképpen változik: az Újpesti rakpart alsó autóútja a XIII. kerület Dráva utcától a Margit hídig Carl Lutz rakpart, a Margit híd és a Lánchíd közötti szakasz idősebb Antall József rakpart, a Lánchíd és az Erzsébet híd közötti szakasz Jane Haning rakpart, a Szabadság híd és a IX. kerület Közraktár utca közötti szakasz pedig Salkaházi Sára rakpart lett.

Még 2005-ben vetette fel a Carl Lutz Alapítvány, hogy a rakpartok kevéssé ismert második világháborús hősök nevét viseljék. A rakpartok átnevezéséről eredetileg januárban szavaztak volna, de a döntést elhalasztották, miután Sólyom László államfő kiírta a választásokat. A halasztásra azért volt szükség, mert a választási eljárásról szóló törvény szerint nem lehet közterületeket átnevezni az országgyűlési választások második fordulójának lezárásáig. Erre technikai okokból volt szükség, mert a választási eljárást a lakcímek változása megzavarhatná.

Az eltelt időben két újabb kezdeményezéssel egészült ki az átnevezési terv. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége gróf Esterházy János, a Magyarországi Eszperantó Szövetség Valdemar és Nina Langlet munkájának szeretett volna emléket állíttatni.